Circa 50 de elevi și profesori însoțitori de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia au părăsit în grabă duminică dimineața regiunea italiană Veneto-Italia, una dintre zonele afectate de epidemia de coronavirus, anunţă Alba 24.
Deși excursia copiilor în zona orașului Veneția trebuia să mai dureze câteva zile, părinții elevilor din Alba Iulia le-au cerut organizatorilor să întrerupă vacanţa şi să-i aducă de urgenţă în ţară.
Grupul a părăsit localitatea Lido de Jesolo din regiunea Veneto, duminică dimineața pe traseul Italia-Slovenia-Ungaria-România.
A fost anunțat și Ministerul Afacerilor Externe din România, iar autocarul cu copiii din Alba a fost dat în consemn la frontieră la vama Borș – Oradea pentru a fi controlați rapid toți excursioniștii pentru eventuale simptome, iar apoi vor fi lăsați să plece către Alba Iulia, potrivit sursei citate.
Conform dispozițiilor în vigoare, copii şi proferosii vor fi plasați în carantină pentru următoarele 14 zile.
Citeşte şi: Primii români băgaţi în carantină după întoarcerea din Italia. Autorităţile din România sunt în alertă
Autorităţile române au decis ca toate persoanele care vin în România din zonele Veneto şi Lombardia din Italia, unde sunt confirmate multe cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, sau care au călătorit acolo în ultimele două săptămâni, să fie plasate în carantină, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti.
„România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.
Persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, vor intra în carantină timp de 14 zile după intrarea în țară, a mai anunţat ministerul Sănătăţii.
De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control şi prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale şi aeriene.
„Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare”, se mai arată în comunicatul MS.
Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.