UPDATE: Departamentul Apărării de la Washington a protestat, arătând că avionul spion american EP-3E Aries II nu a intrat în spaţiul aerian al Rusiei.
„După ce avionul de supraveghere al Marinei Militare a SUA şi-a modificat cursul, îndepărtându-se de frontieră, Su-27 a revenit la bază”, afirmă partea rusă.
Avionul rus „s-a angajat într-o interacţiune nesigură cu un avion EP-3 al SUA în spaţiul aerian internaţional, apropiindu-se la cinci picioare (1,5 metri) şi traversând direct prin faţa rutei de zbor a EP-3”, susţine partea americană, care acuză că „este doar cel mai recent exemplu de activitate militară rusă care nu ţine seama de normele şi acordurile internaţionale”. Statele Unite au cerut Rusiei „să înceteze aceste acţiuni nesigure”.
Moscova a dat asigurări potrivit cărora ruşii ar fi luat”toate precauţiile necesare”, însă Washingtonul a calificat această operaţiune ca fiind „periculoasă”, potrivit rt.com.
Un avion de luptă rusesc, de tip Suhoi Su-27, a interceptat în data de 29 ianuarie 2018 un avion american de securitate care, în final, a fost nevoit să îşi anuleze continuarea misiunii deasupra Mării Negre.
„Zborul Su-27 a fost efectuat conform reglementărilor internaţionale şi nu a fost o situaţie de urgenţă”, a declarat Ministerul Apărării rus, într-un comunicat.
Moscova a ţinut să precizeze neapărat că avionul său de luptă a fost pus în alertă după ce aeronava americană ar fi fost identificată în proximitatea frontierei ruse.
Avionul rusesc, potrivit procedurii a escortat avionul american până când acesta ar fi părăsit spaţiul aerian rus.