Nici elicopterele n-au reuşit să stingă incendiul din Bucegi. Pompierii au aruncat din aer saci cu apă, dar n-au învins flăcările. Operaţiunea va continua marţi cu o intervenţie terestră. O echipă de silvicutori, jandarmi şi salvamontişti va încerca să ajungă pe crestele abrupte unde arde focul.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor, incendiul de vegetație din Parcul Natural Bucegi, localizat pe versantul abrupt din zona traseu Bușteni, a fost provocat de un trăznet.
Ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, împreună cu Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, au solicitat Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, aducerea unui avion de mici dimensiuni din țările vecine pentru ajutorul în stingerea incediului. În acest sens, a fost solicitat și s-a obținut o derogare de zbor pentru acest avion. Avionul este particular, iar plata acestuia a fost efectuată de către Casa Regală, în proprietatea căreia este Parcul Natural.
În același timp, o echipă formată din reprezentanți ai Parcului Natural, Direcției Silvice, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și peste 80 de voluntari au făcut un șant în jurul incendiului pentru a preveni extinderea acestuia și intervin pentru stingerea lui.
Tot după Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat că au fost identificate surse de finanţare pentru achiziţionarea unui aparat de zbor multifuncţional – un elicopter-cisternă care va asigura intervenţia rapidă la incendii, dar şi inundaţii.
Ministerul Mediului va contribui cu 40 de milioane de lei la cumpărarea elicopterului.
UPDATE 12.00 Dintre cele două elicoptere ale Ministerului de Interne deplasate în Prahova pentru a ajuta la stingerea incendiului din Bucegi, unul cară apă, iar cel de-al doilea survolează zona pentru a furniza informaţii cu privire la situaţia de la sol.
Elicopterul poate căra 1.500 de litri de apă la fiecare drum, apă aflată în saci pe care îi încarcă de pe stadionul din Sinaia, unde sunt pregătiţi aproximativ 1.000 de saci.
Măsura este însă mai mult în zadar, deoarece cantitatea de apă revărsată deodată asupra focului nu este suficientă. Această situaţie s-a creat din cauză că ambele elicoptere utilitare ale MAI sunt defecte în acest moment.
Aurel Udor, fostul şef al ISU Bucureşti a declarat, la România TV, că intervenţia este ineficientă: „Este foarte greu de intervenit, pentru că pantele abrupte formează efect de coş şi se dezvoltă incendiul necontrolat. Intervenţia eficientă este a elicopterului cu acel sac care are capacitate de 2.500 de litri. Cu saci plini de apă este aproape ineficient. Ar fi bine dacă ar putea să acţioneze cu foarte mulţi oameni pentru limitarea liniei de ardere. Este nevoie de o forţă umană mai mare pentru a se stabiliza. Există metoda de foc contra foc şi metoda defrişării în direcţia în care se dezvoltă incendiul. Se defrişează şi se opreşte focul prin incendierea acelei părţi de pădure din direcţia în care îl duce vântul, pentru a nu mai avea unde se extinde. Dar asta înseamnă foarte multă forţă umană, este nevoie de mii de oameni, iar forţele pe care le are la dispoziţie ISU sunt insuficiente. Fără sprijin din partea localnicilor, a armatei, a pădurarilor pentru a opri dezvoltarea focului în direcţia în care bate vântul, nu se poate. Ar fi nevoie de avioane utilitare care să încarce apă din lacuri de acumulare„.
Incendiul izbucnit în Munţii Bucegi a cuprins o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi de vegetaţie, după ce a fost practic imposibil ca în zonă să se intervină cu mijloace specifice de către pompieri. Pentru că flăcările riscau să se extindă prea mult, zeci de pompieri şi voluntari au cărat apă cu bidoanele în zonă, unde nu se putea ajunge cu mijloace de intervenţie terestră.
În cele din urmă, luni s-a intervenit cu elicoptere ale Ministerului de Interne. „Vom încerca să reducem efectele incendiului care se desfăşoară în Munţii Bucegi. Este o soluţie neconvenţională, dar conformă reglementărilor aeronautice. Vom încerca să aruncăm saci de apă dintr-un elicopter de transport persoane”, a explicat Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului de Aviaţie MAI.
Pentru stingerea flăcărilor va fi folosit şi un avion utilitar al unei firme private. Costurile operaţiunii sunt suportate de Casa Regală a României.