Procurorii DNA au dispus urmărirea penală şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Lazăr Petrişor, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrişor pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri, stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor şi spălare de bani.
De asemenea, au fost reţinuţi Nistor Vasile, executor judecătoresc din Zimnicea, judeţul Teleorman, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, şi Curt Bogdan – Constantin pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.
Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus cercetarea penală şi control judiciar pentru 60 de zile faţă de Cucurezeanu Florin, avocat în cadrul Baroului Teleorman, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri în formă continuată.
În rechizitoriu, procurorii arată că, începând din anul 2005, Lazăr Petrişor a iniţiat şi dezvoltat o afacere prin care vindea diverse produse nealimentare, electronice şi electrocasnice cu plata în rate.
”De la bun început, inculpatul a stabilit ca grupuri ţintă pensionarii şi bugetarii – persoane care prezentau bonitate şi a conceput un model de contract cu plata în rate, în care a inserat o clauză severă de penalităţi cu scopul declarat să „sperie” rău-platnicii. Mai mult, în documentul respectiv nu s-a menţionat vreun cont în care să se facă plata ratelor, indicându-se o singură modalitate de plată şi anume, pe bază de bon fiscal şi chitanţă nefiscală, la unul dintre punctele de lucru sau sediul I.I. Lazăr Petrişor din comuna Pietroşani, judeţul Teleorman”, anunţă DNA.
Deoarece multe contracte nu au fost onorate de cei care achiziţionaseră diverse bunuri, Lazăr Petrişor a apelat la avocatul Cucurezeanu Florin care îi era consătean, pentru asigurarea reprezentării judiciare.
În perioada 2010 – 2015, Lazăr Petrişor a acţionat în judecată 5.000 persoane care nu achitaseră bunurile cumpărate.
”Ca element comun, a rezultat că acesta îi obliga să plătească, pe lângă datorii şi penalităţi drastice, chiar şi 2,2 % din valoarea restantă pe zi de întârziere. Prin urmare, datornicul era nevoit să plătească în final sume de cinci ori mai mari”, mai spun procurorii.
Hotărârile judecătoreşti pronunţate de Judecătoria Zimnicea au rămas definitive întrucât Cucurezeanu Florin şi Lazăr Petrişor le promiteau datornicilor rezolvarea amiabilă a situaţiilor, iar oamenii nu au atacat în instanţă sentinţele judecătoreşti pronunţate, uneori chiar şi fără ştirea lor.
”Au fost identificate cazuri în care datornicii au reclamat că au aflat despre acţiunile de chemare în judecată abia când au fost executaţi silit şi au contestat semnăturile de pe confirmările de primire a actelor de procedură, inclusiv a comunicărilor hotărârilor judecătoreşti”, mai spun procurorii.
Potrivit acestora, unele persoane nu încheiaseră cu Lazăr Petrişor niciun fel de contracte de vânzare – cumpărare bunuri, acesta din urmă depunând la instanţă documente falsificate chiar de el.
”În acest context, în perioada 2011 – 2014, inculpatul Lazăr Petrişor împreună cu executorul judecătoresc Nistor Vasile şi avocatul Cucurezeanu Florin, a constituit un grup infracţional organizat, mascat de exercitarea activităţilor specifice ocupaţiei fiecăruia şi, în virtutea punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti emise de Judecătoria Zimnicea, pe baza cărora s-au constituit un număr de 1.206 dosare de executare silită, au acţionat cu rea-credinţă în scopul însuşirii de bani sau bunuri (în special bunuri imobile”, arată DNA.
În instanţă, Lazăr petrişor era reprezentat de Cucurezeanu Florin care a emis chitanţe în valoare totală de 346.988 lei, reprezentând ”onorariu de avocat”, de regulă peste 10% din valoarea creanţei de recuperat, fără a încasa efectiv sumele menţionate la data emiterii acestora.
Potrivit DNA, în cazul a zece dintre dosare, în perioada 06.01.2012 – 30.01.2014, cu ajutorul executorului Nistor Vasile au fost simulate licitaţii în urma cărora imobilele aparţinând celor 10 datornici, dar şi altor persoane terţe, au fost adjudecate în favoarea Întreprinderii Individuale Lazăr Petrişor.
”În unele situaţii, bunurile imobile au fost adjudecate de Curt Bogdan Constantin, unul din interpuşii lui Lazăr Petrişor, tot în favoarea întreprinderii individuale. Simularea licitaţiilor a fost înlesnită prin aceea că Lazăr Petrişor a pus la dispoziţia executorului judecătoresc persoane obediente, folosite în calitate de martori, licitatori sau adjudecatari. În aceste condiţii, a fost posibilă adjudecarea imobilelor la preţuri modice, sub valoare minimă impusă de lege (creditorul nu putea adjudeca sub 75 % din valoarea stabilită de expertul evaluator) ori în condiţiile în care, fiind bunuri comune/devălmăşie, nu puteau fi scoase la licitaţie”, mai arată DNA.
Vineri, suspecţii sunt prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile faţă de Lazăr Petrişor şi cu propunere de arest la domiciliu faţă de Nistor Vasile şi Curt Bogdan-Constantin.
DNA anunţă că desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.