Reşoul a devenit pentru domnul în vârstă ca un animal de companie, îl cară după el în toată casa. „Ăsta e reşoul. Când vin să mănânc dau drumu la căldură cu un sfert de oră înainte. Când vreau să fac baie, duş, îl iau cu mine în baie” povesteşte Radu Munteanu.
Reşoul şi un calorifer electric. Cu acestea încearcă să facă faţă gerului. Bărbatul de 63 de ani locuieşte într-un apartament cu două camere din Cluj-Napoca. De teamă că nu va avea bani să plătească facturile la curent electric, se încălzeşte doar noaptea.
„Nepotul meu are un grad de handicap grav. Din cauza frigului în fiecare iarnă am fost nevoit să-l mut la bunica lui într-o garsonieră. Aici am un calorifer electric, dar restul casei este foarte greu de încălzit, în special holul, baia. Improvizaţii improprii pentru secolul 21” a mai spus Radu Munteanu.
Bărbatul a ajuns în această situaţie după ce toţi vecinii s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire şi şi-au montat centrale de apartament. „Cazul de faţă a fost rezolvat în instanţă, regia de termoficare fiind notificată că în cadrul asociaţiei nu se mai consumă agent termic din sistem centralizat. A fost vorba de un conflict în cadrul asociaţiei” a spus Raimonda Boian, purtător de cuvânt la RAT Cluj.
Reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari spun că bărbatul a fost nedreptăţit. „Eventual, noi ca asociaţie reziliem contractul şi îl determinăm pe respectivul să facă contract cu regia de termoficare, dar nu noi asociaţia îi tăiem încălzirea. Asociaţia de proprietari, după legile existente şi după părerea Federaţiei, a comis un abuz” a spus Sorin Muntean, preşedinte Federaţia Asociaţiilor de Proprietari.
Bărbatul speră să recâştige dreptul de a avea căldură la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.