Un bărbat care a locuit timp de 18 ani în aeroportul Charles de Gaulle din Paris a fost găsit mort. Este vorba despre iranianul Merhan Karimi Nasseri, a cărui poveste a inspirat producătorii filmului „Terminalul”, cu Tom Hanks.
Iranianul a murit în urma unui atac de cord în terminalul 2F al aeroportului Charles de Gaulle din Paris în jurul prânzului, a anunţat un oficial al autorităţii aeroportuare din Paris. Poliţia şi o echipă medicală l-au tratat, dar nu l-au putut salva, a spus oficialul.
Merhan Karimi Nasseri, despre care se crede că s-a născut în 1945, a locuit în Terminalul 1 al aeroportului din 1988 până în 2006, mai întâi pentru că nu avea acte de rezidenţă şi mai târziu ca urmare a propriei decizii, potrivit relatărilor presei franceze.
Când a primit în sfârșit actele de refugiat, a refuzat să le semneze. A fost internat în spital în 2006, iar mai târziu a locuit într-un adăpost din Paris.
Cei cu care s-a împrietenit în aeroport au spus că anii de viață în spațiul fără ferestre i-au afectat starea mentală. Medicul de la aeroport în anii 1990 era îngrijorat de sănătatea sa fizică și psihică și l-a descris ca fiind „fosilizat aici”. Un prieten, agent de bilet,e l-a comparat cu un prizonier incapabil să „trăiască în exterior”.
Recent, bărbatul revenise în aeroport, a spus oficialul aeroportului.
Povestea uluitoare a lui Nasseri a inspirat filmul lui Steven Spielberg din 2004 „Terminalul” / „The Terminal”, cu Tom Hanks în rol principal, precum și un film francez Lost in Transit și o operă numită Flight.
În „The Terminal”, Tom Hanks îl joacă pe Viktor Navorski, un bărbat care sosește pe aeroportul JFK din New York din țara fictivă din estul Europei, Krakozhia, și descoperă că o revoluție politică peste noapte i-a invalidat toate actele de călătorie. Navorski este aruncat în lounge-ul internațional al aeroportului și i se spune că trebuie să rămână acolo până când statutul său este rezolvat, ceea ce continuă pe măsură ce tulburările din Krakozhia continuă.
Potrivit New York Times, Spielberg a achiziționat drepturile despre povestea vieții lui Nasseri prin compania sa de producție DreamWorks, plătind aproximativ 250.000 de dolari.
Nasseri a scris și o autobiografie intitulată The Terminal Man, publicată în 2004, potrivit aljazeera.com.