Laurenţiu Maxim, care a spus că este profesor de istorie, a venit marţi în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi unde a adus şi o pancartă pe care se putea citi „Vreau extinderea cercetărilor în dosarul nr. 6269/P/17 faţă de cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi care fac buletine la moldoveni”.
De altfel, bărbatul şi-a exprimat nemulţumirea că este singurul cercetat în acest dosar.
„Consider că vinovate de această situaţie sunt autorităţile deoarece, atât eu, cât şi alte persoane luăm moldoveni în spaţiu. Toate aceste acţiuni se fac cu ştiinţa autorităţilor. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen. Mai ales eu cât şi alţi colegi de ai mei care iau colegi în spaţiu au dat de două-trei ori pe an în ultimii şase ani note informative poliţiei cu privire la activitatea noastră. Mai mult, cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi cunosc foarte bine acest fenomen. Ne-au ajutat de multe ori pe mine, cât şi pe ceilalţi care iau moloveni în spaţiu cu asistenţă juridică. În primul rând, banii aceştia ei nu mi-i dădeau mie, erau nişte intermediari din Republica Moldova. Este o adevărată filieră. S-au creat nişte reţele, la care şi-au dat concursul şi autorităţile. Nu înţeleg atâta timp cât legea nu interzice să iei un număr de persoane în spaţiu de ce eu din toată reţeaua asta locală am ajuns să fiu sub acuzare”, a spus bărbatul.
În replică, directorul Serviciului de Evidenţa Populaţiei, Silviu Bacalum, spune că fenomenul luării în spaţiu nu poate fi stopat de către angajaţii instituţiei, iar la locuinţa bărbatului ar figura de fapt că stau aproape 3.000 de persoane.
„Noi, ca Serviciul de Evidenţa Populaţiei nu avem cum să limităm. Sunt declaraţii pe propria răspundere a persoanelor care vin şi solicită întocmirea unui nou act şi, din păcate, sunt persoane care cu rea voinţă şi cu rea intenţie iau în domiciul contra cost mai multe persone. Este vorba mai exact de 2.909 persoane care figurează la acea adresă, 1.500 au fost probabil la început. Din punct de vedere moral este strigător la cer, dar din punct de vedere al lucrătorului de la Evidenţa Popopulaţiei noi nu avem ce face”, a declarat Silviu Bacalum.
Poliţiştii au efectuat, în 22 ianuarie, o percheziţie domiciliară la adresa bărbatului de 43 ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată.
În perioada 2016-2017, bărbatul ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, o casă cu două camere, cetăţeni din Republica Moldova.
În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 cetăţeni moldoveni, astfel încât aceştia să poată obţine cetăţenia română.
Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar ulterior a fost pus sub control judiciar, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată.