„Pacientul a spus că a revenit în ţară în urmă cu o lună şi jumătate din Guineea Ecuatorială. Cât a stat acolo şi a lucrat a avut accese de malarie, fiind confirmat cu această boală, iar acum s-a prezentat cu o recidivă. Dată fiind starea sa gravă a fost transferat, imediat după investigaţiile efectuate în secţia de boli infecţioase la un spital specializat în tratarea bolilor tropicale din Bucureşti”, a declarat vineri pentru AGERPRES Geanina Pricopi, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean Bacău.
Medicii SJU au anunţat cazul la Direcţia de Sănătate Publică Bacău.
„Pacientul s-a prezentat la spital cu sindrom febril de trei zile, cu tuse, dureri şi splina mărită. Nu a mai fost vorba de multe investigări medicale pentru că el fusese deja diagnosticat cu malarie pe 19 mai 2014 în Guineea Ecuatorială 2014, fiind ţinut sub tratament. Acum s-a stabilit, conform protocolului, să fie transferat la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti, iar noi, ca instituţie, am informat Institutul de Sănătate Publică Iaşi”, a precizat la rândul său medicul Marin Buştuc, director executiv la DSP Bacău.
Acesta este al doilea bolnav cu malarie care ajunge în grija medicilor bucureşteni în doar câteva zile. Un ploieştean, suspectat iniţial de Ebola, a fost confirmat ca bolnav de malarie. Şi acesta se întorsese se recent dintr-o ţară africană, Nigeria, unde a lucrat ca inginer.
Autorităţile sanitare au anunţat că anual în România sunt înregistrate circa 15 cazuri de malarie, la persoane care călătoresc ori lucrează în zone de risc.
Medicii recomandă persoanelor care călătoresc în ţările africane ori în alte zone tropicale să se vaccineze pentru a nu contracta această boală cu trei săptămâni de a face deplasarea.
Citeşte şi Anunţ oficial: Diagnosticul de EBOLA, infirmat. Bărbatul care a venit din Nigeria are MALARIE