Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dâmbovita, o femeie de 50 de ani, confirmată cu aceeaşi formă de boală ca şi bărbatul decedat, care suferea şi de diabet, este în stare stabilă, alte patru persoane, între care şi doi copii, fiind depistaţi în ultima perioadă cu forme uşoare de gripă, care nu le pun viaţa în pericol, potrivit Mediafax.
De la laboratorul de referinţă al Insitutului Cantacuzino s-a primit confirmarea pentru două cazuri de gripă tip A, subtip H1 pdm09 înregistrate la femeia de 50 de ani şi la bărbatul de 64 de ani pentru care evoluţia bolii a fost fatală.
Conform autorităţilor medicale, bărbatul s-a prezentat la Compartimentul Primiri Urgenţe Pucioasa în stare gravă, a fost examinat şi diagnosticat corect, după care a fost transferat la Spitalul Judeţan de Urgenţă Târgovişte, la Secţia Terapie Intensivă, unde a fost diagnosticat cu infecţie acută respiratorie severă de etiologie gripală.
Ulterior, pacientul a decedat, primele date despre el indicând că bărbatul care nu era asigurat şi nuu făcuse vaccin antigripal, avea diabet, afecţiune pentru care nu se trata.
„În acest moment, conform registrului de boli transmisibile, în judeţul Dâmboviţa au fost diagnosticate pozitiv şase cazuri de infecţii cu virusuri gripale din 16 probe transmise la Institutul Cantacuzino. Şase confirmate, celelalte neconfirmate. Dintre cele şase cazuri diagnosticate am identificat trei tipuri de virusuri gripale circulante, toate trei fiind cuprinse în vaccinul administrat în acest sezon. Este vorba despre un pacient în vârstă, care s-a prezentat în prima fază la Spitalul Pucioasa, unde i s-a pus diagnostic, i s-a identificat gravitatea bolii şi a fost trimis cu documente conforme şi diagnostic corect către Secţia Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, pentru a fi izolat şi mai ales pentru a fi pus pe aparatele de ventilaţie, pentru că era un caz într-o formă gravă. Şi aici, specialiştii şi cei de la Boli Infecţioase au suspicionat diagnosticul de gripă, am recoltat probă subpatologic şi a fost confirmat, conform procedurii, în perioada minimă acceptată de către Institutul Cantacuzino, fiind vorba de gripă”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Găbiţa Neagu, director executiv adjunct DSP Dâmboviţa.
Potrivit aceleiaşi surse, forma de boală în cazul bărbatului de 64 de ani a fost destul de grea, „probabil o tulpină virală agresivă”, căreia i s-au suprapus antecedentele personale, şi anume diabetul zaharat.
„Celelalte forme de gripă depistate au fost uşoare şi au fost supuse tratamentului de specialitate”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Găbiţa Neagu, director executiv adjunct DSP Dâmboviţa.
Potrivit reprezentanţilor DSP Dâmboviţa, celelalte persoane diagnosticate cu diverse tipuri de virus gripal sunt în afara oricărui pericol şi sub supraveghere medicală.
În judeţul Dâmboviţa, au fost distribuite aproximativ 32.000 de doze de vaccin antigripal de către Ministerul Sănătăţii. Totodată, în intervalul 18 – 24 februarie 2013, numărul îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii a crescut uşor, înregistrându-se 1.191 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 61 de cazuri internate şi 293 de pneumonii, pentru 35 dintre acestea impunându-se spitalizarea.
În rândul copiilor, la grupa 5-14 ani, au fost diagnosticate 470 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 81 de pneumonii. La primele semne de boală, cetăţenii sunt sfătuiţi să se adreseze medicului de familie sau medicului specialist pentru stabilirea diagnosticului şi medicamentaţiei necesare şi să nu se trateze fără a consulta un medic.