În luna februarie, Ministrul Mediului a dat ordin de relocare a unui cuib de berze, doar că adăpostul speciei protejate prin lege e în continuare pe același stâlp.
Autoritățile spun că totul s-ar fi împotmolit la bani, chiar dacă ordinul de ministru nu prevede ca relocarea să se facă pe cheltuiala bărbatului care a sesizat situația.
Liniştea unei gospodării din satul Sârbi, județul Maramureș a fost perturbată încă de acum trei ani, atunci când o barză venită din ţările calde a început să facă mizerie pe gardul unei case.
Deşi proprietarul a reușit să obțină un ordin de ministru pentru a reloca cuibul, acesta s-a lovit de neputinţa autorităţilor.
„Eu nu am crezut că e aşa mare birocraţia. Electrica nu e competenţa lui, ăştia de la Berze că e competența Electrica și până la urmă nu se alege cu nimic”, a spus Gheorghe Sima, localnicul cu pricina.
Mai mult decât atât, în momentul în care autorităţile au venit să facă verificări, bărbatul a oferit și soluția de relocare: la 100 de metri de unde este cuibul.
Soluția este oferită gratis de cetăţean, însă pentru care omul trebuie să și plătească.
„Nu e curent, e un stâlp abandonat, nu deranjează pe nimeni…Nu mi se pare normal să nu poată muta ei”, a mai spus Gheorghe Sima.
Totuşi, în actul înregistrat în Monitorul Oficial, încă de la mijlocul lunii februarie, nu se prevede o cheltuială pe banii reclamantului.
„Noi ca şi competenţă trebuia să îi dăm acea autorizaţie de mediu, atât avem noi de făcut, pe competenţă. Mai departe, de sursa de finanţare pentru relocare, fiind o persoană fizică…aici este o problemă”, a spus Emilia Talpoș, de la Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, potrivit Observator.ro.
Chiar și așa, localnicii privesc cu zâmbete către cuibul de berze care a semănat scandal.
Autorizația de relocare a expirat în 25 martie, iar pentru mutarea cuibului, omul trebuie să obţină alta.
Toate astea pentru că barza este specie protejată de lege, iar distrugerea cuibului ei este sancţionată cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei.