Un bărbat din Prahova produce roșii de o jumătate de kilogram. Autorităţile le-au întins o mână agricultorilor care au suferit pierderi în urma războiului din Ucraina şi oferă compensaţii. În acest județ s-au înscris aproape 800 de cultivatori de tomate.
Daniel Matei le-a luat-o înainte producătorilor și a ieşit pe piaţă cu roşii româneşti cu un gust şi parfum aparte. Prahoveanul spune că e nevoie de multă muncă, dar și de investiţii.
„Le punem pe cântar. Are 500-600 de grame o roşie. Dar cel mai important este că ele sunt maturate natural. Adică nu le-am influenţat cu nimic. Tot timpul am investit. Tot profitul l-am investit, ba ne-am mai şi împrumutat la început, ca să avem din ce să ne vină bani„, a spus Daniel Matei, la Antena 3.
„Avem ordonanţa 3/ 2024 pentru cei care au cultivat începând cu luna decembrie până în luna aprilie tomate în spaţii protejate. Condiţia era să fie plantate până la 30 aprilie şi să ţină cultura până la sfârşitul lunii iunie, când vor primi banii, cei 1500 de euro pe cadrul Ucraina„, a precizat Mita Enache, directorul Direcţiei Agricole Prahova.
Plantele din grădină, mai ales roșiile, pot fi afectate de numeroase boli, unele dintre ele fiind greu de tratat. Fuzarioza se află în fruntea listei atunci când vine vorba despre bolile care pot afecta roșiile din grădină.
Ciupercile ”Fusarium oxysporum” sunt vinovate pentru apariția acestei boli greu de tratat. Fuzarioza mai poartă denumirea de ”ofilire vasculară”, ciupercile blocând circulația sevei prin plantă.
Astfel, sunt afectate rădăcinile, tulpinile, frunzele și florile, în timp ce infecția se poate transmite ușor de la o plantă la alta. Sporii formați de această ciupercă sunt purtați de păsări, insecte sau vând pe distanțe mari.
Primul semn este ofilirea plantei, însă nu totală, ci parțială. Unele frunze pot fi afectate complet, în timp ce altele sunt viguroase. Potrivit specialiștilor, plantele bolnave trebuie să fie îndepărtate imediat, astfel încât să poată fi redus riscul de transmitere a infecției. (Citește AICI mai multe detalii)