Medicii care l-au consultat l-au descris drept „un bărbat fragil de 84 de ani, bolnav de Alzheimer, care nu este apt să fie deportat, necesitând asistenţă socială”. Bătrânul, Alois Dvorzac, a ajuns la Londra la 23 ianuarie 2013, dar i-a fost refuzată intrarea în ţară şi a fost internat într-un spital ca urmare a stării sale grave de sănătate. După ce a fost externat, a fost trimis la Harmondsworth, cu intenţia de a fi expulzat, dar la 30 ianuarie medicii au spus că starea sa nu permite călătoria cu avionul. La 6 februarie s-a încercat din nou deportarea sa, dar medici s-au opus. După două zile a fost internat din nou şi a murit la spital după alte două zile, cu cătuşele la mâini.
Nu este vorba despre un caz izolat. Raportul inspectorilor denunţă „cazuri cutremurătoare în care s-a pierdut orice simţ de omenie”, citând drept exemplu cazul unui alt imigrant ilegal adus la spital şi căruia medicii i-au practicat o angioplastie în timp ce era sedat şi era legat cu cătuşe. Până la urmă a murit, dar nu i-au fost scoase cătuşele decât cu şapte ore înaintea decesului.
„Au uitat oare cei de la Harmondsworth principiile de bază de omenie şi decenţă pe care le merită orice persoană aflată în custodie?”, se întreabă Juliet Lyon, de la Prison Reform Trust, o organizaţie caritabilă înfiinţată în 1981.
GEO Group, firma privată care gestionează centrul, a negat că deţinuţii ar fi legaţi cu cătuşe în mod sistematic şi dă asigurări că „doar în cazurile în care există risc de fugă se pot folosi cătuşe şi că se ţine întotdeauna cont de o serie factori, precum vârsta”.
Ministrul adjunct al imigraţiei, Mark Harper, a admis că legarea cu cătuşe a unei persoane care suferă de demenţă „este complet nejustificată şi nu se va mai repeta”. El nu a deplâns, totuşi, faptul că Marea Britanie deportează o persoană aflată în această stare. Deşi premierul britanic David Cameron face paradă de „un conservatorism plin de compasiune”, compasiunea nu se referă şi la politica de deportare a imigranţilor ilegali, remarcă El Pais.
Nu sunt vremuri bune pentru imigraţie în Marea Britanie: celor ilegali li se face viaţa imposibilă, pentru a-i obliga să plece, iar celor legali li se spune tot mai clar în faţă că nu sunt bineveniţi, chiar dacă sunt din Uniunea Europeană – notează ziarul spaniol. Această poziţie împotriva imigraţiei aduce rezultate bune formaţiunii extremiste UKIP (Partidul pentru Independenţa Marii Britanii); dar nu şi Partidului Conservator, aflat la guvernare, care adoptă politicile UKIP pentru a evita o fugă a electoratului spre partidul populist.