Un bibliotecar hunedorean va înota timp de 60 zile de-a lungul celor 2.860 de kilometri ai Dunării

Hunedoreanul Avram Iancu, bibliotecar în Petroşani, intenţionează să parcurgă cei 2.860 de kilometri ai Dunării înotând fără costum de neopren sau alt accesoriu specific nataţiei. Bărbatul va începe aventura pe 20 iunie din Munţii Pădurea Neagră şi doreşte să ajungă în Portul Sulina pe 20 august 2017. Avram Iancu este cunoscut şi pentru reuşita sa de a traversa Canalul Mânecii după 18 ore de înot continuu.
Filip Stan
25 feb. 2017, 15:39
Un bibliotecar hunedorean va înota timp de 60 zile de-a lungul celor 2.860 de kilometri ai Dunării

Campion naţional de arte marţiale şi iubitor al nataţiei, Avram Iancu, în vârstă de 41 de ani, doreşte să transpună în realitate aventura personalului principal din romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, dar nu la bordul unei bărci, ci în apă.

Această nouă provocare s-a născut în Biblioteca Municipală Petroşani, unde lucrez ca bibliotecar. Citind romanul celebrului Jules Verne „Pilotul de pe Dunăre”, o călătorie fascinantă, personajul principal al romanului şi-a propus să parcurgă cu barca întregul curs al Dunării exact cu o sută de ani înaintea naşterii mele, am zis de ce nu să dau viaţă acestui roman, în mod mult mai spectaculos şi mai greu. Este o premieră mondială acest lucru, voi înota fără costum de neopren. E o idee născută dintr-un orgoliu patriotic, să spun aşa. Îmi doresc să atrag atenţia lumii întregi asupra Deltei Dunării care este unică şi de care trebuie să avem cu toţii grijă„, a precizat, pentru News.ro, Avram Iancu.

Bărbatul a început pregătirile pentru marea aventură de la 1 decembrie 2016. Iancu este primul român care a reuşit în august 2016, abia la a patra încercare, să traverseze Canalul Mânecii, după 18 ore de înot continuu, doar cu cască şi slip.

A fost o experienţă deosebit de interesantă din toate punctele se vedere, în acelaşi timp a fost şi foarte dificil. Imaginaţi-vă ca 62 de kilometri să îi străbat înot, chiar dacă între cele două maluri sunt doar 34 de kilometri în linie dreaptă, eu i-am parcurs în 18 ore de înot continuu, în nişte condiţii deosebit de dificile„, a povestit Avram Iancu.

Bibliotecarul susţine că de-a lungul celor 18 ore a trecut prin momente dificile din cauza curenţilor marini, dar şi a condiţiilor meteorologice.

Acolo este o apă mişcătoare din toate punctele de vedere, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Mă refer la valuri foarte mari de intensitate variabilă şi, în acelaşi timp, curenţii marini care sunt foarte puternici. Mai aveam doar trei kilometri până la mal şi am fost împins de un curent din partea dreaptă aşa de puternic încât direcţia mea de deplasare s-a schimbat la 90 de grade. În plus, sunt foarte multe meduze care au efect paralizant asupra locului atins. Pe parcusul zilei, am avut un soare strălucitor, dar odată ajuns în noapte am plătit tribut pentru că am făcut insolaţie, iar temperatura, care şi aşa era foarte scăzută, eu o resimţeam şi mai rece„, a spus Avram Iancu.

Hunedoreanul a mai precizat că de-a lungul celor 18 ore de înot a fost pe punctul de a renunţa, însă şi-a găsit resurse psihice pentru a continua aventura în drapelul României care flutura pe barca ce transporta echipa sa de asistenţă tehnică.

Citeşte şi Pontoane distruse de sloiuri pe Dunăre

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Top 4 zodii care vor avea o lună februarie de vis. Plouă cu noroc peste ele
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A plecat de bunăvoie. Acum s-a aflat decizia
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
O nouă taxă în România. Intră în vigoare în primăvară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: CCR nu îi va permite să candideze la Președinția României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Ministerul Educației anunță schimbări importante în planurile-cadru pentru liceu
MediaFlux
Ce reprezintă, de fapt, ultima cifră a CNP-ului și când se acordă un cod numeric personal nou
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarea anticipată în 2025. Cine poate beneficia și cum se calculează suma primită