Un bihorean nu-şi poate înmatricula o amărâtă de Dacie 1310, cumpărată de la stat, pentru că este sub sechestru DNA

Birocraţia blochează România. Constatarea aparţine unui cioban din comuna bihoreană Remetea, care, după ce a cumpărat o maşină scoasă la licitaţie de "statul român", a ajuns în situaţia ca tot "statul român" să nu-i permită s-o folosească deşi, culmea, tot "statul român" îl pune să plătească impozit pe ea.
Iulian Tudor
31 ian. 2018, 10:35
Un bihorean nu-şi poate înmatricula o amărâtă de Dacie 1310, cumpărată de la stat, pentru că este sub sechestru DNA

Kadar Elemer este „prizonierul” unui clasic ping-pong între mai multe instituţii pentru că a avut proasta inspiraţie să cumpere o maşină ce aparţinuse unui slujbaş condamnat pentru corupţie, şi pe care Finanţele nu o „şterg” din lista bunurilor sub sechestru.

Citeşte şi Percheziţii ale poliţiştilor în patru judeţe într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.Prejudiciul se ridică la 3,9 mil. lei

Dosarul edililor

În iunie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie făcea ravagii între „prim-gospodarii” Beiuşului trimişi în judecată de DNA Oradea pentru o afacere de pe urma căreia Primăria şi Ministerul Dezvoltării fuseseră păgubite, în perioada 2007-2008, cu 2 milioane lei, bani plătiţi ilegal firmei Top Construct, angajată să reabiliteze reţeaua de apă şi canalizare a urbei, dar care nu a realizat lucrările decontate.

PSD-iştii Nicu Silviu Odobasianu şi Viorel Iuhas, cel dintâi primar, iar celălalt vice în mandatul 2004-2008, au fost condamnaţi la 4 şi respectiv 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, pentru că au aprobat plata lucrărilor fictive, iar succesorul lui Odobasianu, PNL-istul Adrian Domocoş, la 2 ani şi 4 luni cu suspendare pentru aceeaşi faptă. Au mai primit pedepse cu executare patronul Top Construct, Ciprian Berinde (5 ani şi 9 luni), şeful de lucrări al firmei, Nicolae Pancu (4 ani şi 4 luni), dirigintele de şantier Nicolae Sotoc (4 ani) şi doi funcţionari ai Primăriei: responsabilul de proiect, Gelu Hasan (4 ani şi 6 luni), şi şeful Serviciului Investiţii, Emil Oaie (4 ani şi 2 luni).

Chilipir degeaba

Cum era şi normal, instanţa a dispus recuperarea prejudiciului, proporţional cu participarea la infracţiuni, aprobând sechestrarea şi valorificarea unor bunuri din proprietatea celor vinovaţi. Între ele, şi o maşină Dacia 1310 a lui Oaie, pe care avea s-o cumpere la licitaţie un cioban din Remetea, Kadar Elemer, fără să fi bănuit ce bătăi de cap îi va produce „chilipirul”.

„Anul trecut, prin primăvară, am fost la ANAF Beiuş să plătesc ceva şi am văzut acolo un anunţ că se vindea la licitaţie o Dacie 1310, an de fabricaţie 2003, cu motor pe injecţie Euro II. Pentru că era Break, o puteam folosi la cărat. Am participat la licitaţie şi am adjudecat-o cu 1.200 de lei”, povesteşte bărbatul. De atunci, însă, nu o poate folosi. Deşi maşina e în stare de funcţionare normală, nu o poate înmatricula!

Patru „tentative”, patru eşecuri

În 24 iulie 2017, Kadar a depus la Serviciul Înmatriculări din Oradea dosarul cu actele necesare. Răspunsul a fost, însă, că cererea „se respinge”, pentru că maşina încă figura în baza de date ca fiind sub sechestru, la solicitarea DNA. Toamna, şi-a mai încercat o dată norocul. „Pe 4 octombrie am fost din nou, cu un avocat. Am intrat la şeful Serviciului, dar degeaba. Am întrebat când primim răspuns şi mi-a spus că nu ştie”.

Anul acesta, pe 22 ianuarie, omul a mai făcut un drum la Înmatriculări, tot cu avocatul, cu acelaşi rezultat. „Am cumpărat de la statul român ceva ce tot din cauza statului român nu pot folosi. Între timp, Primăria Remetea mi-a calculat impozit pe maşină de la 1 ianuarie – 56 lei. Eu am pensie de handicap locomotor de 39 lei pe lună”, constată Kadar.

Alexandru Laza, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări BihorOmul a mai făcut şi săptămâna trecută, pe 25 ianuarie, o încercare de a rezolva problema, dar la fel de zadarnică. „Nu putem înmatricula maşina pentru că, în continuare, baza noastră de date arată că este sub sechestru DNA”, confirmă comisarul şef Alexandru Laza (foto), şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor.

Din vina ANAF

Kadar a fost „îndrumat” să depună el, personal, o cerere la DNA Oradea, pentru ridicarea sechestrului, însă „buba” nu este la procurorii anticorupţie. „DNA doar a solicitat instituirea sechestrului asupra bunurilor persoanelor inculpate, dar decizia a fost a instanţei, care a aprobat-o şi a dispus valorificarea lor pentru recuperarea prejudiciului”, explică şeful DNA Oradea, Adrian Valentin Muntean.

După încheierea procesului şi executarea silită a bunurilor sechestrate, ANAF trebuia să comunice instanţei realizarea procedurii, iar aceasta să dispună radierea sechestrului din toate bazele de date, ale tuturor celorlalte instituţii. Totuşi, precizează Muntean, dacă în acest caz cetăţeanul Kadar „va face o cerere către noi în legătură cu această speţă, vom face noi demersurile pe lângă instanţa care a dispus executarea silită”.

Cum ar veni, procurorii anticorupţie vor face şi treaba Fiscului, care în general execută greoi bunurile celor condamnaţi pentru corupţie, iar atunci când totuşi o face, nu merge până la capăt, pentru a se face „curat” şi prin acte, punând oamenii pe drumuri…

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
S-a decis limită pentru cei care achită numerar. Se justifică fiecare ban. Trebuie să prezinți dovada obligatoriu
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Sfântul Gheorghe pentru a nu avea ghinion. Atragi pagubă şi boală
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Vestea momentului despre Klaus Schwab. Este investigat! Nu mai e șef la Forumul Economic Mondial
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de apartamente. Lucrarea nu necesită autorizație. Vecinii n-au ce să-ți facă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Cine este femeia de care Papa Francisc a fost îndrăgostit în tinerețe. Refuzul care i-a schimbat traiectoria vieții Citeşte întreaga ştire: Cine este femeia de care Papa Francisc a fost îndrăgostit în tinerețe. Refuzul care i-a schimbat traiectoria vieții
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat