Lenarcici a vrut să dea astfel un exemplu pentru conservarea Pământului. Aparatul cu care a zburat este un Pipistrel Virus-SW914, iar ȋn timpul călătoriei a trecut peste şapte continente, 100 de parcuri naţionale, cel mai ȋnalt pisc din lume, trei oceane și peste Antarctica.
Dar performanţa lui uimitoare nu l-a mulţumit pe deplin. “Nu mi-am atins obiectivul, pentru că nu am acţionat în funcţie de scopuri. Ce contează este drumul pe care l-am parcurs“, a spus Lenarnic după ce a aterizat, joi, pe aeroportul din Ljubliana.
Lenarcici este, în schimb, foarte mulţumit de avionul său. „Periplul s-a desfăşurat fără pericole, considerând durata. Acesta este cel mai bun avion din lume, luând în considerare performanţele, consumul de combustibil şi aspectul său ecologic”, a descris biologul aparatul său.
Biologul sloven a reuşit în schimb să măsoare concentraţia mai multor elemente poluante, în câteva regiuni unde măsurători de acest gen nu au fost încă făcute.
În afară de pilotaj, bilogul mai este pasionat de alpinism şi de zborul cu parapanta. Pipistrel, compania specializată în fabricarea de avioane uşoare, care i-a construit şi avionul cu care a parcurs cei 100.000 de kilometri, i-a sponsorizat şi toată această aventură. În 2011, Pipistrel a primit Premiul Aviaţiei Ecologice din partea NASA, după ce a parcurs 322 de kilometri în mai puţin de două ore, doar cu un galon de combustibil (3,79 de litri) pentru fiecare ocupant.