Cele două cutremure din Turcia au pus la pământ mii de blocuri de locuinţe, iar oamenii sunt extrem de revoltați de construcțiile pentru care au plătit o mulțime de bani și ar fi trebuit să fie extrem de bine consolidate.
După tragedia care a îngenuncheat o țară întreagă, acum au loc dezbateri foarte aprinse în privința blocurilor care au picat la cutremur. Spre exemplu, un apartament din Malatya, inaugurat în 2022, costa nu mai puțin de 140.000 de euro, potrivit stiridiaspora.ro
Malatya AKP İl binasının yıkılış anı. pic.twitter.com/0dKhA0tqNl
— Whisper (@whisperhaber) February 12, 2023
În anunțul postat de un constructor turc scria într-un anunț că blocurile sunt foarte rezistente la cutremure.
Is-HAK Construction, firma care a construit blocul, a precizat pe site-ul său: „proiect din beton armat, în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele, fundație rezistentă la cutremure, beton C-35/40″.
„Prăbușirea a fost cauzată de magazinul din blocul A. În acel bloc era un magazin care avea o înălțime de șapte metri. Singura noastră consolare e că nimeni nu se afla nimeni în bloc în momentul cutremurului,” a explicat constructorul pentru Hurriet.
Motivul pentru care nu se afla nimeni în bloc este că întreaga clădire a căzut la al doilea cutremur, după ce primul provocase daune serioase la structură.
Revolta sutelor de mii de oameni care au rămas în toiul iernii fără locuințe este mare, după prăbușirea a mii de clădiri în timpul seismelor. 12 persoane din sectorul construcţiilor au fost arestate în Turcia după prăbuşirea a mii de clădiri în sudul ţării în urma seismului de luni, anunță presa turcă.
Un antreprenor din provincia Gaziantep şi 11 persoane din provincia Sanliurfa au ajuns după gratii, a transmis agenţia turcă de presă DHA, citată de Agerpres.
Prăbuşirea brutală a unor clădiri, care a arătat proasta lor construcţie şi care nu le-au lăsat practic nicio şansă locuitorilor, stârneşte furia în ţară.
Sunt aşteptate şi alte arestări, după ce procurorul din Diyarbakir, una din cele zece provincii afectate de seism, a anunţat sâmbătă că a emis 29 de mandate de arestare, relatează agenţia oficială de presă Anadolu.
Între timp, bilanțul victimelor continuă să crească.
Aproape 30.000 de oameni au murit, până acum, după cutremurele care au zguduit luni Turcia și Siria. Între timp, operațiunile de căutare și salvare continuă în mai multe orașe din sudul Turciei.
Cutremurul devastator a avut loc luni și a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter. Peste câteva ore a urmat al doilea seism, de 7,6 grade pe scara Richter.