Specialiştii Colegiului Universitar din Londra au folosit celule din măduva pacientului pentru a-i pregăti acestuia un nas nou. Bărbatul şi-a pierdut nasul în urma îmbolnăvirii cu cancer.
„Avem două nasuri care cresc, în caz că unul cade. Putem să facem nasul, dar nu putem să facem şi pielea de pe nas”, a declarat profesorul Alex Steifalian, doctorul care îl ajută pe bărbatul în vârstă de 53 de ani şă îşi recapete vechea înfăţişare.
Procesul este complex. La început doctorii vor lua forma orginală a nasului, pentru a crea un tipar din sticlă. Celulele din măduvă vor fi plasate în această formă, unde se vor dezvolta. Nasul va fi plasat într-un bioreactor, un fel de borcan care se roteşte continuu. El va creşte pentru două săptămâni, la o temperatură asemănătoare corpului uman, de 37 de grade Celsius.
În acelaşi timp, un mic balon va fi plasat sub pielea pacientului de pe braţ. La fiecare câteva zile balonul va fi umflat pentru a face pielea să se întindă. Nasul va fi implantat în braţ pentru a se dezvolta complet şi a se acoperi de piele. Pacientul va sta cu un nas implantat în mână pentru cel puţin o lună înainte să fie transplantat.
Noul nas va fi transferat pe faţă, cu tot cu pielea braţului. Iniţial, el nu va fi funcţional deoarece nările vor fi acoperite de piele. Mai târziu, doctorii vor deschide nările şi vor introduce celule epiteliale ce vor forma o membrană de mucus ce va proteja suprafaţa, potrivit Mirror.