Pe jumătate lipovean, Bogdan Vasiliu a fost binecuvântat de ÎPS Casian Crăciun, care i-a felicitat, cu această ocazie, pe toţi creştinii ortodocşi de rit vechi ce sărbătoresc Ajunul Crăciunului, scrie Agerpres.
În vârstă de 31 de ani, Bogdan Vasiliu s-a aflat la cea de-a 13-a participare la competiţia pentru recuperarea Sfântului Odor din apele Dunării şi a zecea oară când a ieşit învingător.
„Crucile pe care le-am prins în toţi aceşti ani mi-au adus mult noroc şi m-au ajutat să fiu sănătos. Am păstrat doar una dintre cruci, restul le-am vândut. Nu am auzit să mai fie cineva în ţară care să fi prins atât de multe cruci. Tot ce îmi doresc şi anul acesta este să fiu sănătos”, a afirmat Bogdan Vasiliu.
În competiţia pentru recuperarea Crucii de Bobotează anul acesta s-au înscris şapte concurenţi, condiţiile pentru participare fiind ca aceştia să aibă analizele la zi, să nu sufere de afecţiuni cardiace şi să ataşeze la cerere rezultatul analizei EKG eliberat de medicul specialist.
Marea sărbătoare a Botezului Domnului a adus pe malul brăilean al Dunării sute de oameni, care au asistat la slujba de sfinţire a Apei Celei Mari şi au primit agheasmă.
„Există aici la Brăila, ca şi la Galaţi, tradiţia ca această cruce, pescuită de tineri din Dunăre, să fie apoi prezentată în oraş, ea devenind astfel semnul văzut al Bobotezei. Când sunt tineri care se încumetă în apele reci, înseamnă că sunt semne bune pentru un an mai bun, cu oameni curajoşi şi puternici. Crucea are putere prin ea însăşi, dar la o sărbătoare aşa de mare ea are o semnificaţie cu totul deosebită, în sensul că este vindecătoare de suferinţele sufleteşti şi trupeşti, dar este şi curăţitoare pentru ape, pentru creaţie şi pentru lume în general”, a spus ÎPS Casian Crăciun.
Sărbătoarea Bobotezei a început la Catedrala ‘Naşterea Domnului’ cu Slujba Sfintei Liturghii, care a fost urmată de o procesiune religioasă până pe Esplanada Dunării, la care au participat preoţi, diaconi şi credincioşi, militari şi civili.
Pentru a evita crearea de busculade, ordinea publică a fost asigurată de 200 de jandarmi şi poliţişti care au instalat, încă de dimineaţă, garduri de protecţie pe Faleza Dunării, unde a avut loc slujba de sfinţire a apei, formând astfel culoare de afluire şi defluire a persoanelor.
Manifestările cu caracter religios dedicate Bobotezei au fost organizate de Primăria Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Protoieria şi Garnizoana Brăila.
Citeşte şi BOBOTEAZA 2014: Ce trebuie să facă toţi creştinii pe 6 ianuarie