Un bucureștean s-a trezit cu bacșiș pe nota de plată, în Centru Vechi: „Fiți foarte atenți”

Un bucureștean s-a trezit cu bacșiș pe nota de plată, în Centru Vechi. Reprezentanții ANPC trag un semnal de alarmă și îndeamnă românii să fie foarte atenți atunci când achita nota de plată de la localuri. Clientul are posibilitatea de a alege dacă lasă tips și cum îl plătește: fie cu cardul, între 0 – 15% din valoarea totală a consumației, fie cash.
Alina Costache
12 iun. 2024, 19:15
Un bucureștean s-a trezit cu bacșiș pe nota de plată, în Centru Vechi:

Un bucureștean s-a trezit cu bacșiș pe nota de plată, în Centru Vechi. În urmă cu un an, autoritățile române au decis introducerea bacșișului și pe bonul fiscal. Din nefericire, există situații în care clienții ajung să plătească de două ori tips.

Un bucureștean s-a trezit cu bacșiș pe nota de plată, în Centru Vechi

Recent, un bucureștean a mers să mănânce la Taverna Covaci din Centrul Vechi al Capitalei, acolo unde a comandat mai multe feluri de mâncare. După ce a achitat nota de plată cu cardul – și a ales să ofere bacșiș cash – acesta a verificat bonul fiscal și a constatat că, fără a fi informat, angajatul localului a trecut un bacșiș de 10% din nota finală.

Citește și: Cât câştigă PE ZI un curier numai din BACŞIS. Ce se întâmplă cu pachetele celor zgârciţi

Fiți atenți la bonul fiscal când consumați la Taverna Covaci. Altfel, riscați să plătiți bacșiș de două ori: o dată pe bonul fiscal cu cardul, fără a fi informați, și a doua oară cash, din obișnuință sau din politețe. Ce trebuie să știți despre bacșiș?

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor».

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinată alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului. Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacşiş».

În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta”, se arată în mesajul Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Stațiunea de la mare în care, în plin sezon, sunt utilaje pe plajă. Turiștii sunt dezamăgiți: „Nu aș recomanda”
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! Se închide un drum important
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
A murit unul dintre cei mai iubiți actori români. A jucat în zeci de filme de succes
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Rusia a luat decizia astăzi, 3 Iulie. Au suspendat totul. Anunțul venit de la Kremlin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Invazie de alge pe litoralul românesc
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?