Un tânăr bulgar ar putea deveni europarlamentar dintr-o neînţelegere. Momcil Nenkov s-a aflat sub numărul 15 în lista de candidaţi a Partidului Socialist Bulgar şi, în mod normal, nu avea nici o şansă să fie ales în condiţiile în care Bulgaria va avea doar 17 reprezentanţi în Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obţinut decât patru mandate.
Pentru prima dată însă, la aceste alegeri, în Bulgaria s-a introdus un sistem care îmbină votul proporţional şi cel majoritar. Fiecare buletin de vot la alegerile de duminică a conţinut lista partidelor şi candidaţilor independenţi. Numerele partidelor au fost înscrise într-un pătrat, iar cele ale candidaţilor într-un cerc.
Astfel alegătorii puteau să voteze nu numai cu formaţiunea preferată, ci şi candidaţii preferaţi de pe liste. Indiferent de ordinea din listă, candidatul care a primit cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se clasează pe primul loc. Singura condiţie este ca respectivul candidat să depăşească pragul de 5% din voturi. În caz contrar se aplică ordinea stabilită preliminar. Astfel, chiar dacă un candidat se află pe ultimul loc pe listă, el poate să-l întreacă pe cel din fruntea listei în cazul în care strânge mai multe voturi decât acesta, dar nu mai puţin de 5%.
După tragerea la sorţi, Partidul Socialist Bulgar a fost înscris pe buletinele de vot sub numărul 15. Probabil din această cauză, o mare parte dintre alegători au bifat acest număr nu numai în coloana cu pătrate, dar şi în cea cu cerculeţe, votând astfel pentru candidatul Momcil Nenkov.
Acesta este cel mai tânăr candidat al socialiştilor şi este aproape necunoscut în Bulgaria, dar din cauza acestei greşeli comise de mai mulţi alegători a strâns, cel puţin în unele regiuni, mai multe voturi decât liderul socialiştilor Serghei Stanişev care a fost cap de listă. Trebuie aşteptate însă rezultatele finale care vor confirma dacă Nenkov a strâns suficiente voturi ca să plece la Parlamentul European în locul jurnalistei Dostena Lavergne care a ocupat locul cinci în lista socialistă şi urma să-l înlocuiască pe Stanişev care anunţase că va renunţa la mandatul de europarlamentar.
Sistemul care derutează
Dar nu numai Momcil Nenkov ar fi o surpriză în actualele alegeri europarlamentare. Acest sistem care se referă la votul preferenţial i-a jucat feste şi candidatei de top în listele pentru Parlamentul European, Meglena Kuneva, care a fost şi comisar european.
Astfel, conform noului sistem de vot, în locul lui Kuneva, ar veni Svetoslav Malinov, candidatul din partea Blocului Reformist, potrivit informaţiilor oferite presei bulgare de către Comisia Electorală Centrală, potrivit novinite.com.
Rezultatele parţiale ale Comisiei Electorale Centrale pe baza numărării a 97,5% din procesele verbale, arată că partidul conservator GERB a câştigat 30,47% din sufragii, în timp ce Partidul Socialist şi partenerul lui în alianţa de guvernare, formaţiunea etnicilor turci, au 19,05% şi, respectiv, 17,14%. Prezenţa la urne s-a situat la un nivel de aproximativ 35%.