Oamenii de ştiinţă care au participat la acest studiu susţin că răspunsul vine de la bacteriile care se înmulţesc în intestin. Conform acestui studiu realizat pe şoareci, expunerea rozătoarelor la contactul cu praful, recoltat din gospodării în care câinii sunt ţinuţi în casă, a modificat semnificativ compoziţia florei bacteriene intestinale a şoarecilor. Conform medicilor, acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul oamenilor, scrie Agerpres.
După ce s-a constat modificarea florei bacteriene intestinale a cobailor, cercetătorii au supus rozătoarele acţiunii unor agenţi cu cunoscut potenţial alergenic. Ei au observat că aceşti cobai au o rezistenţă semnificativ crescută la acţiunea agenţilor alergenici, comparativ cu şoarecii care au fost expuşi la praf din case unde nu există câini, sau cu şoarecii care nu au fost expuşi la praf.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că prezenţa unui câine în casă poate dezvolta asupra copiilor un răspuns imunitar mai matur în faţa a numeroşi agenţilor alergenici, conform lui Susan Lynch, profesor asociat la Departamentul de Gastroenterologie din cadrul Universităţii California din San Francisco, coordonatoarea acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetătorii au identificat potenţiala cauză care explică de ce câinii îi protejează pe copii în faţa astmului şi al anumitor alergii.
„În primii ani ai vieţii, în intestinele noastre se dezvoltă o mare diversitate de bacterii şi micro-organisme”, explică Dr. Lynch. Microbiomul gastrointestinal face subiectul unui număr în creştere de studii care demonstrează că bacteriile îndeplinesc funcţii cheie în metabolismul uman, în ceea ce priveşte imunitatea organismului dar şi într-o varietate de alte procese biologice.
Astfel, noul studiu a identificat o specie de bacterii, Lactobacillus johnsonii, care este strâns legată de protecţia împotriva reacţiilor alergice. Atunci când aceste bacterii sunt izolate din intestinele şoarecilor dintr-un anumit grup şi transferate în intestinele şoarecilor din alt grup, ‘şoarecii din acest grup sunt protejaţi la rândul lor’, conform lui Susan Lynch.
Între timp Dr. Lynch şi colegii ei, printre care cercetători de la Universitatea din Michigan; Henry Ford Health System din Detroit şi Universitatea Georgia Regents din Augusta, au început pregătirile pentru a continua studiile pe oameni. Scopul lor este de a obţine tratamente probiotice care să poată fi folosite pentru a preveni sau trata astmul şi alergiile.