O persoană din Arad a încercat, în ultimii ani, de 59 de ori să obţină permisul de conducere, însă de fiecare dată a căzut la proba teoretică, acesta fiind şi recordul deţinut de un candidat din judeţ, unde promovabilitatea la acest examen a fost în 2023 de aproximativ 40%.
Potrivit informaţiilor transmite, luni, de Prefectura Arad, la solicitarea AGERPRES, mai mult de jumătate dintre candidaţii din Arad care au susţinut examenul pentru obţinerea permisului de conducere au fost respinşi anul trecut.
Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani
Datele preluate de Prefectură de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule arată că, în 2023, au avut loc 11.411 examinări în cadrul probei teoretice şi au fost admişi 4.809 candidaţi. Astfel, promovabilitatea este de aproximativ 42%. La proba practică, au fost 14.396 examinări, iar 6.236 de candidaţi au fost admişi (promovabilitate de 43%).
Promovabilitatea în 2023 a fost similară cu cea din 2018, cu cinci ani mai devreme, când 41,92% din candidaţi au fost admişi la examen.
În judeţul Arad, recordul de încercări în a obţine permisul aparţine unei persoane care a dat examenul teoretic de 59 de ori de-a lungul mai multor ani, fără a fi promovată până acum.
Şi un bărbat din Suceava care vrea să dobândească permisul de conducere a încercat să îl obțină în repetate rânduri, însă nu a reușit să treacă de proba teoretică de 53 de ori. A reușit să ajungă la proba practică de două ori, însă nici atunci nu a fost suficient de pregătit.
Un sucevean a dat de 53 de ori examenul la proba teoretică pentru obținerea permisului auto și a picat de fiecare dată, potrivit Obiectiv de Suceava. Informația a fost furnizată de către prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.
„Încercăm să venim în sprijinul școlilor de șoferi și să insistăm asupra importanței ca viitorii conducători auto să dobândească în timpul cursurilor cunoștințe solide atât practice cât și teoretice. Fără să dau nume, avem persoane care au dat proba teoretică de 53 de ori”, a spus Alexandru Moldovan.
Prefectul a mai spus că bărbatul a dat și examenul la proba practică de două ori și l-a picat și pe acesta. De altfel, numărul celor care reușesc să obțină permisul de conducere în județul Suceava a scăzut semnificativ.
„Un domn de 27 de ani a fost respins la proba teoretică de 10 ori și la cea practică de 12 ori, neprezentându-se de 4 ori. O doamnă de 40 de ani a luat proba teoretică, dar la proba practică a fost respinsă de 8 ori, tânăr de 22 de ani respins la proba teoretică de 8 ori, altul de 26 de ani respins la proba teoretică de 9 ori, persoană de 19 ani respinsă la proba teoretică de 6 ori, tot de 19 ani respins de 7 ori la proba teoretică. O doamnă de 44 de ani respinsă la proba teoretică de 12 ori”, a exemplificat prefectul.
În județul Suceava, anul trecut, la proba teoretică promovabilitatea a fost de 42,66% iar la proba practică de 42,99%, potrivit unui bilanț prezentat de prefect.
A picat de 59 de ori proba teoretică la examenul auto, dar a decis să încerce încă o dată. Situație inedită la o școală de șoferi
Şi în Marea Britanie, o persoană a picat de 59 de ori proba teoretică la examenul pentru obținerea carnetului de șofer. Cursantul a reușit a 60-a oară și a fost lăudat pentru perseverența „uimitoare”, scrie BBC.
Cursantul respectiv a cheltuit 1.380 de lire sterline pentru a susține proba teoretică, pentru care a alocat aproximativ 60 de ore la un centru de testare din Redditch și a precizat că „repetiția este cheia succesului.”
Citeşte şi: Cod rutier 2024. Veşti proaste pentru românii care vor permis, condiţii draconice
Cifrele transmise de Agenția pentru Standarde pentru șoferi și vehicule (DVSA) se referă la cei care au promovat examenul pentru permis în prima jumătate a anului 2023. Potrivit acestor date, alți cursanți au dat examenul de 53, 55 și, respectiv, de 57 de ori.
Fiecare încercare de susținere a probei teoretice costă 23 de lire sterline, iar examenul durează aproximativ o oră.
Camilla Benitz, directorul general al școlii de șoferi unde a fost semnalată această situație, a lansat o aplicație pentru a-i ajuta pe cursanți să se pregătească pentru examen: „Fără îndoială că este un test greu și angajamentul acestor cursanti de a trece proba este uimitor. Poți subestima destul de ușor testul teoretic”.
Cifrele Departamentului pentru Transport arată că rata de promovare a testelor teoretice a scăzut de la 65% în perioada 2007-2008 la 44% în 2022-2023.
În Marea Britanie, cursanții trebuie să treacă de proba teoretică înainte de examenul practic de condus. Testul teoretic constă în 50 de întrebări cu răspunsuri multiple și este promovat cu 43 de răspunsuri corecte. Acesta este urmat de un test care include 14 clipuri video cu diverse situații din trafic, pentru a testa abilitatea viitorilor șoferi de a sesiza pericolele.