Un cataclism produs în Centura de Asteroizi ar fi modelat viaţa de pe Terra în urmă cu 466 de milioane de ani

Oamenii de ştiinţă au anunţat miercuri că praful cosmic generat de o coliziune gigantică produsă în Centura de Asteroizi - aflată între planetele Marte şi Jupiter - acum 460 de milioane de ani a declanşat o eră glaciară pe Terra, care a determinat o creştere semnificativă a biodiversităţii marine.
Filip Stan
19 sept. 2019, 14:03
Un cataclism produs în Centura de Asteroizi ar fi modelat viaţa de pe Terra în urmă cu 466 de milioane de ani

Evenimentul cosmic, care s-a produs într-o perioadă în care viaţa de pe Terra era concentrată în oceane şi cu mult timp înainte de momentul în care primele vertebrate au început să păşească pe uscat, a declanşat schimbări evolutive în rândul nevertebratelor, vieţuitoare fundamentale pentru ecosistemele marine, care au început să se adapteze la o răcire globală a climei terestre.

Interiorul Sistemului Solar a fost umplut cu cantităţi uriaşe de praf cosmic, după ce un asteroid cu diametrul de peste 150 de kilometri a fost lovit de un obiect celest de mai mici dimensiuni, care ar fi putut avea un diametru de aproximativ 20 de kilometri, au precizat oamenii de ştiinţă. Evenimentul a reprezentat cea mai amplă coliziune cunoscută care s-a produs în Sistemul Solar în ultimii 2 miliarde de ani.

Radiaţia solară care a ajuns la suprafaţa Terrei şi în atmosfera planetei noastre a fost redusă pentru cel puţin 2 milioane de ani de praful din spaţiu, a explicat un coautor al studiului, Philipp Heck, curator-asociat la Field Museum din Chicago.

Un alt mecanism de răcire a climei a fost acela prin care praful meteoritic bogat în fier a fertilizat porţiuni importante din suprafaţa oceanului planetar, provocând o creştere a productivităţii planctonului şi o scădere a cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă, a adăugat Birger Schmitz, profesor de geologie la Universitatea Lund din Suedia şi autorul principal al acestui studiu, publicat în revista Science Advances.

„În ultimele decenii, cercetătorii au început să înţeleagă că evoluţia vieţii de pe Pământ depinde şi de evenimentele astronomice”, a precizat profesorul Schmitz.

După ce a reamintit că dispariţia dinozaurilor a fost cauzată de un asteroid cu diametrul de aproximativ 10 kilometri, profesorul Schmitz a adăugat: „Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă pot să prezinte acum un alt exemplu despre modul în care un eveniment astronomic extraterestru a modelat viaţa de pe Terra”.

Autorii cercetării au descoperit urme de praf cosmic în roci sedimentare formate în acea perioadă, ce conţin izotopi speciali de heliu şi minerale rare, care atestă originea lor extraterestră.

Printre grupurile de nevertebrate care au trecut printr-un proces de diversificare se află trilobiţi asemănători crabilor-potcoavă, scoici, brahiopode asemănătoare scoicilor şi un grup denumit gasteropode, din care fac parte melcii cu cochilie şi limacşii.

Răcirea climei s-a produs treptat, permiţând vieţuitoarelor marine să se adapteze în timpul erei Ordovician, spre deosebire de impactul subit care a dus la dispariţia dinozaurilor. Clima Terrei s-a schimbat şi a trecut de la tropicală la semitropicală la nivel global, devenind apoi împărţită pe zone climatice, la fel cum este în prezent, cu ambii poli acoperiţi de gheaţă şi condiţii tropicale la Ecuator.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Copil de 2 ani decedat în urma unui accident casnic la Bistrița
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!