Mai multe state au început să îşi reducă importurile de carne de vită din Polonia, după ce o anchetă jurnalistică a arătat că animale bolnave erau sacrificate în abatoarele din Polonia, iar carnea lor era destinată consumului uman, informează și Reuters, citată de Agerpres.
Carnea de vită suspectă a fost exportată spre România, Suedia, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franţa, Spania, Lituania, Portugalia şi Slovacia, a anunţat săptămâna trecută directorul Agenţiei sanitar veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk.
În România, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneză, iar întreaga cantitate a fost sechestrată şi urmează a fi dirijată către neutralizare, a informat săptămâna trecută Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
O echipă de inspectori de la Comisia Europeană a ajuns luni la Varşovia pentru a investiga pentru a evalua situaţia la faţa locului.
Polonia procesează anual aproximativ 560.000 de tone de carne de vită, iar 85% din această cantitate este exportată către ţări din UE, inclusiv în România.
Pe lângă problemele de la abatorul respectiv, într-o fermă de lângă Mirsk, la granița cu Cehia și Germania, în sud-vestul Poloniei, a fost raport un caz atipic de boală a vacii nebune. Cazul a fost detectat în 24 ianuarie.
„Un caz atipic de boală a vacii nebune, BSE, în Polonia a fost confirmat„, a declarat Krzysztof Niemczuk, șeful agenției veterinare.
Potrivit Organizației Mondiale de Sănătate a Animalelor, BSE în formă atipică, așa cum a fost descoperită în Polonia, nu afectează statutul Poloniei de țară cu risc, a mai susținut el.
În 1996, descoperirea bolii în Marea Britanie a determinat Uniunea Europeană să impună un embargo asupra carnii de vită și a produselor derivate. Interdicția a fost ridicată abia în 1999.