Eclipsa inelară apare atunci când Luna este prea departe de Pământ, pe orbita sa, pentru a bloca complet discul solar. Efectul eclipsei este de „cerc de foc”, sau de inel, de unde şi numele său de eclipsă inelară.
Eclipsa de duminică a blocat până la 94% din discul solar şi a durat circa 4 minute şi jumătate. Ea nu a fost vizibilă, din păcate, de pe teritoriul României, ci doar din sudul Chinei până în centrul SUA.
„Nu va fi la fel de întuneric ca noaptea, ci va fi ca pe înserate. Un cer albastru senin ar trebui să pară albastru închis, iar peisajul să capete o nuanţă argintie, ciudată. Temperatura va scădea, iar un vânt uşor ar putea să sufle”, explică Space.com.
Eclipsa a putut fi urmăruită LIVE, pe site-ul Slooh Space Camera, începând cu 00:30 (ora României), din Japonia. Site-ul va furniza imagini de la mai multe observatoare din lume, în timp ce umbra lunii se va mişca pe Terra.
Mai puteţi urmări imagini ale eclipsei în următoarele transmisiuni live:
U.S. National Parks Service, va transmite eclipsa de la Petroglyph National Monument din Albuquerque, începând cu 03:00 (ora României).
Observatorul Sommers-Bausch din Boulder, Colorado, va trasmite imagini aici, începând de la 03:30 (ora României):