Un cercetător olandez a prezis o activitate seismică intensă în Turcia și Siria înainte cu trei zile de producerea acesteia. Ulterior, postarea acestuia de pe Twitter a devenit virală, iar omul de știință este privit ca un „guru” al predicțiilor seismice.
Pe data de 4 februarie, Frank Hoogerbeets a postat pe pagina personală de Twitter:
„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 în această regiune (centru-sud Turcia, Iordania, Siria, Liban)”.
Mesajul a fost luat în seamă la acel moment numai de alți cercetători și pasionați de seismologie, postarea devenind populară după producerea evenimentelor dramatice din Turcia. În momentul de față, postarea are peste 32 de milioane de vizualizări și peste 33.000 de distribuiri.
„A prezis cu exactitate zona exactă și aproape magnitudinea exactă”, a remarcat un interanut.
Sooner or later there will be a ~M 7.5 #earthquake in this region (South-Central Turkey, Jordan, Syria, Lebanon). #deprem pic.twitter.com/6CcSnjJmCV
— Frank Hoogerbeets (@hogrbe) February 3, 2023
După producerea tragediei, cercetătorul și-a exprimat compasiunea față de victime și a explicat cum a ajuns la această predicție.
„Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetaă critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie”, a scris Hoogerbeets.
Odată cu popularitatea bruscă a expertului au apărut speculanți care au încercat să îi fure identitatea și să lanseze informații false. Un astfel de mesaj anunță un nou cutremur în turcia în ziua de 7 februarie. Pentru a opri acest fenomen, cercetătorul a fistribuit postările false, semnalând că acestea nu ar trebui să fie luate în considerare.
Frank Hoogerbeets a postat pe data de 2 februarie, pe pagina de Youtube a Solar System Geomatry Survey, unde este cercetător, un videoclip cu privire la posibilele cutremure.
Twitter a contestat metoda sa și a tras un semnal de alarmă, spunând că, în acest moment, cutremurele nu pot fi prezise.
„Nu există nicio bază științifică pentru predicțiile privind cutremurele. Există întotdeauna o șansă să se producă un cutremur în locurile cu falii active, dar testele au arătat că previziunile specifice nu au rezultate mai bune decât cele aleatorii. Afirmații privind corelația cu alinierea planetelor au fost infirmate”, a fost mesajul celor de la Twitter.
Tehnica olandezului a fost criticată de seismologi, așa că acesta a revenit cu o postare în acest sens.
„Da, există multă rezistență în cadrul comunității științifice cu privire la influența planetelor și a Lunii. Dar, pe de altă parte, nu există nicio cercetare extinsă care să o infirme. Este doar o presupunere. De fapt, o lucrare șriințifică din Nature sugerează contrariul”, a scris Hoogerbeets.