Tian Junhua lucrează la Centrul Wuhan pentru Controlul Bolilor (CDC), care nu este departe de piața unde a început, oficial, COVID-19, potrivit The Sun.
Citeşte şi: Teste revoluţionare pentru coronavirus. Universitatea Oxford, anunţul aşteptat de toată lumea
Filmulețul postat în mediul on-line în decembrie 2019, cu puțin timp înainte de apariția focarului COVID-19, îl arată pe Tian Junhua în peșterile din provincia Hubei. Virusologul poate fi văzut prelevând probe din liliecii capturați și păstrându-le în flacoane.
“Nu sunt medic, dar lucrez pentru a vindeca și a salva oamenii. Nu sunt soldat, dar lucrez pentru a proteja o linie de apărare națională invizibilă. Cu cât cercetările noastre sunt mai aprofundate cu privire la lilieci, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea umană”, spune Tian Junhua.
Nu este exclus ca prima infecție umană să fi apărut în urma unui accident de laborator.
După cum a raportat anterior, Tian Junhua nu a reușit să poarte echipament de protecție într-o peșteră și, prin urmare, a intrat în contact cu urina de lilieci. Pentru a evita contractarea unei boli, el s-a auto-izolat în carantină timp de 14 zile.
Richard Ebright, cercetător de biosecuritate și profesor la Institutul de Microbiologie Waksman, a declarat că virusul din spatele pandemiei era în proporție de 96,2% similar cu virusul liliac descoperit de Wuhan Institute of Virology în 2013, studiat la Centrul Wuhan pentru controlul bolilor (CDC) .
“Coronavirusurile de lilieci sunt colectate și studiate de laboratoare din mai multe părți din China – inclusiv CDC Municipal Wuhan și Institutul de Virologie Wuhan. Prin urmare, prima infecție umană ar fi putut, de asemenea, să fi avut loc din cauza unui accident de laborator”, a spus Richard Ebright.
COVID-19 a infectat până în prezent în jur de un milion de oameni din întreaga lume și a ucis peste 46.000 din luna decembrie, de când a izbucnit focarul.
Video-ul poate fi urmărit AICI