Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extrași din carapacea melcilor și din alge și are înglobat în el biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă sau alte feluri de plante. Dan Vodnar se ocupă cu obținerea de polimeri din substanțe naturale, de mai mulți ani. În timpul doctoratului, el a studiat posibilitatea obținerii de bioplastic (PLA) din acid lactic.
„Am lucrat într-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente și am încercat să găsesc o soluție la problema aceasta a mâncărurilor «ready to eat», care sunt ușor de consumat la birou, dar sunt ușor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot să producă toxiinfecții. În SUA, există studii care arată că undeva la 15% din decesele cauzate de toxiinfecție alimentară sunt produse de această listeria”, a declarat Dan Vodnar pentru Agerpres.
Dan Vodnar a făcut apoi cercetări minuțioase asupra efectelor de inhibiție pe care ambalajul le are asupra cărnii contaminate cu listeria.
Citeşte şi Pericolul din supermarket: Atenţie la etichete înainte de a face cumpărături
„Contaminarea cărnii se poate face strict la suprafață, ea nu poate veni din interior și este o contaminare ulterioară procesului de gătire. Sigur, producătorii adaugă multe E-uri din categoria conservanților care au și activitate antimicrobiană. Dar întrebarea mea a fost de ce să adaugi conservanți într-o cantitate atât de mare într-un produs când organismul tău nu are nevoie de ele”, a mai spus Dan Vodnar.
Ambalajul antimicrobian ar proteja astfel produsele, mai ales pe cele din carne, de contaminare cu listeria și ar fi o soluție care ar permite evitarea ingerării de conservanți de către consumator.
Cercetătorul lucrează acum, împreună cu studenții săi, la ideea unui ambalaj care să îmbrace tot fructul sau leguma, mai ales pentru cele care se comercializează și fără coajă sau care stau foarte mult în galantar.
Dan Vodnar a fost premiat pentru invenţia sa şi este primul român care primește premiul „Danubius Young Scientist Award 2014”, „Danubius Award” fiind creat în 2011 de către Ministerul Federal Austriac pentru Știință și Cercetare, în colaborare cu Institutul Regiunii Danubiene și a Europei Centrale, cu intenția de a premia personalități cu rezultate științifice remarcabile din zona danubiană. Premiul i-a fost acordat clujeanului Dan Vodnar pentru vizibilitate internațională în ceea ce privește munca sa.
Citeşte şi Secretele murdare ale ambalajelor care ne fac să ajungem să mâncăm porcării