Un ciclon a doborât mii de copaci în Suceava. Fenomenul, catalogat de specialiști ca fiind un ciclon format local a făcut prăpăd în apropiere de Gura Humorului, în zona Poiana Micului, pe o culme dinspre localitatea Vama, acolo unde mii de arbori au fost smulşi din pământ în timp ce alţii au fost rupţi chiar și la un metru deasupra pământului.
Potrivit autorităţilor, fenomenul extrem de neobişnuit a distrus în masă 14 hectare de pădure veche de aproximativ 60 de ani. Mii de copaci au fost pur şi simplu smulşi din rădăcină.
Cod portocaliu de CANICULĂ. Termometrele vor indica până la 40 de grade la umbră
Silvicultorii au estimat pagubele la 4.500 de metri cubi de masă lemnoasă, dar inventarierea este în curs. “Doborâturile de vânt s-au înregistrat în cadrul ocolului Silvic Gura Humorului, la unitatea de producție 4 – Poiana Micului. Toate elementele indică formarea unui ciclon care a distrus 14 hectare de pădure în masă – aproximativ 3.500 de mc de masă lemnoasă, plus alţi 1.000 de metri cubi dispersați în alte parcele, a precizat șeful Biroului Fond Forestier din cadrul Direcției Silvice Suceava, anunţă Monitorul de Suceava.
Panică la Spitalul de Psihiatrie din Câmpina. Un urs a intrat în curtea unităţii medicale
O estimare grosieră făcută de silvicultori arată că extragerea din pădure a arborilor va costa aproximativ 450.000 de lei, iar din vânzarea masei lemnoase s-ar putea obţine 1,3 milioane de lei.
„Faptul că a fost un ciclon este o presupunere, pentru că nu l-am văzut şi nu l-a văzut nimeni, dar după modul de manifestare, după felul în care sunt rupţi majoritatea arborilor de pe o suprafaţă pe care am estimat-o cam la 14 hectare, bănuim că a fost un vârtej”, a declarat pentru „Adevărul”, Marius Răguşitu, şeful Ocolului Silvic Gura Humorului.
El a explicat că suprafaţa afectată se află în Poiana Micului, de pe pârâul Stăioneasa Mică, situată la limită cu Ocolul Silvic Frasin, sub vârful Bobeica, cel mai înalt vârf din zona Humor. „La Ocolul Silvic Gura Humorului n-au mai existat astfel de fenomene până acum. Probabilitatea de a exista era destul de mică. Personal nu mă aşteptam ca la acest ocol să întâmpinăm probleme legate de doborâturi de vânt în masă. În general, asta se întâmplă în zona de munte a judeţului. În Gura Humorului suntem într-o zonă de amestecuri de răşinoase cu fag”, a mai spus Răguşitu.
Fenomenele extreme de săptămâna trecută au afectat și alte ocoale silvice din județul Suceava, dar o centralizare a pagubelor produse nu a fost făcută încă, evaluările fiind în curs, în paralel fiind luate măsuri de punere în valoare a masei lemnoase, procedură necesară inclusiv pentru sănătatea arborilor din jur, neafectați de urgia naturii.