Un ciclon puternic va lovi România! Începând de marţi după-amiază și continuând miercuri și joi, România se va confrunta cu o instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Aceasta va fi caracterizată prin averse torențiale, cu cantități de apă care vor depăși 15-25 l/mp, iar izolat pot ajunge la 30-40 l/mp, condiții de grindină şi vânt cu intensificări semnificative, cu viteze la rafală de 55-65 km/h, iar la munte, rafalele pot ajunge la 70-80 km/h.
„Începând de mâine după amiază, miercuri și joi, vorbim de o instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, caracterizată prin averse care vor avea și caracter torențial și cantități de apă ce pot depăși pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare 15-25 l/mp, izolat 30-40 l/mp. Vor fi și condiții de grindină, de asemenea vântul va avea intensificări susținute pentru că vorbim de viteze la rafală de 55-65 km/h, iar la munte 70-80 de km/h”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Miercuri, temperaturile vor varia între 20 și 29 grade Celsius, iar la sfârșitul săptămânii este posibil să se înregistreze primele valori de 30 de grade Celsius din acest an pentru luna mai. În București, maximele vor atinge 25-27 grade Celsius, iar începând de marţi după-amiază sunt așteptate înnorări temporar accentuate și precipitații. În toată țara, minimele vor fi în creștere, situându-se între 11 și 17 grade Celsius.
„Din punct de vedere termic, o vreme în încălzire de la o zi la alta. Mâine contăm pe 20…29 grade Celsius, iar sfârșitul de săptămână este posibil să aducă primele valori de 30 de grade pentru luna mai din acest an. Și în Capitală avem o vreme în încălzire, pentru că deja de mâine consemnăm temperaturi maxime de 25…27 grade Celsius, dar și aici, de mâine după amiază, este posibil să consemnăm înnorări temporar accentuate care să aducă precipitații. Și minimele, în întreaga țară, vor fi în creștere. Vorbim de minime între 11 până la 17 grade”, a mai explicat şefa ANM.
Meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va aduce înnorări temporar accentuate, averse torențiale și descărcări electrice. Regiunile afectate includ Oltenia, Banat și Crișana, cu averse torențiale și descărcări electrice, Transilvania și Maramureș cu averse locale, şi alte regiuni cu averse izolate. Cantitățile de apă vor fi în general de 15-20 l/mp, iar izolat pot depăși 40 l/mp. Vântul va fi puternic în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, cu viteze de peste 60-70 km/h.
ANM recomandă cetățenilor să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de efectele negative ale ciclonului, cum ar fi evitarea deplasărilor neesențiale în timpul avertizărilor de vreme severă, asigurarea obiectelor din curți și balcoane pentru a preveni pagubele provocate de vântul puternic, verificarea stării acoperișurilor și a altor structuri pentru a preveni accidentele.