Decoctul şi ceaiul din seminţe de chimen se dădeau pe vremuri copiilor mici pentru a scăpa de bube şi pentru a estompa durerile de burtă. De asemenea, fetele se spălau cu zeamă de chimen călduţă, pentru a avea faţa curată. Chimenul fiert în lapte sau în apă se lua pentru bolile de inimă, iar pisat şi pus cu puţin unt pe burtă era considerat remediul excelent contra durerilor de stomac. Ceaiul din chimen era eficient şi împotriva răcelilor. Studii recente reflectă eficienţa chimenului în ceea ce priveşte colonul iritabil, astenia, colita şi mirosul neplăcut al respiraţiei.
Echilibrează flora intestinală. Sindromul colonului iritabil se întâlneşte la unu din cinci oameni, din cauza alimentaţiei proaste. Pentru a reabilita starea colonului se beau zilnic două-trei căni cu infuzie, combinată cu seminţe de chimen. Tratamentul se face vreme de patru săptămâni, cu cinci-şapte zile de pauză, şi are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale, potrivit doctorulzilei.ro.
Citeşte şi Un CEAI MIRACULOS, din trei condimente-medicament
Ameliorează colitele. Diareea şi colita se pot ameliora sau chiar remedia rapid prin administrarea pulberei de seminţe de chimen în amestec cu pulbere de frunze de mentă, în proporţii egale. Se iau zilnic câte patru-şase linguriţe din această combinaţie, pe o perioadă de două săptămâni. Rezultatul este uluitor mai ales mulţumită calităţilor antiseptice şi antiinflamatoare ale celor două plante medicinale. Dacă aveţi probleme cu abdomenul, secreţia de bilă sau cu excesul de suc gastric se recomandă administrarea zilnică a patru linguriţe din combinaţia de pulberi de chimen şi mentă, ambele în proporţii egale. Plantele trebuie să fie proaspăt măcinate, pentru a avea un conţinut maxim de uleiuri volatile.
Leac pentru candidoză. Cercetările au demonstrat că prin tratamentul cu pulbere de chimen (7 g zilnic, timp de patru luni, cu pauze de două luni) s-a obţinut inhibarea dezvoltării tumorilor în intestinul gros. Aceeaşi terapie, la care se adaugă şi aplicarea de ulei de chimen pentru uz extern pe formaţiunile canceroase apărute pe piele, poate inhiba creşterea tumorilor maligne şi poate chiar declanşa procesul de remisie a acestora. Uleiul volatil de chimen este eficient în tratarea infecţiilor cu ciupercile parazite Candida albicans sau Aspergillus. Se administrează câte două-cinci picături, de trei ori pe zi, în cure de 14 zile, urmate de alte zece zile de pauză.
Îmbunătăţeşte asimilarea fierului. Infuzia combinată, din care se bea câte o cană dimineaţa şi seara, pe stomacul gol, ajută la asimilarea de organism a fierului. Pulberea de chimen, combinată în proporţii egale cu cea de frunze de mentă (zilnic câte patru-şase linguriţe, pe o perioadă de una până la trei săptămâni), are efecte rapide în cazurile de diaree şi colită de fermentaţie, datorită calităţilor antiseptice, antiinflamatoare, carminative (determină eliminarea gazelor intestinale). Administrarea seminţelor de chimen protejează stomacul de acţiunea secreţiilor gastrice acide sau a unor substanţe iritante (clorură de sodiu concentrată, alcool etilic pur etc.).
Citeşte şi Tratamente naturiste. Medicamentul dulce şi înmiresmat care tratează zeci de afecţiuni