Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a confirmat aducerea în Bucureşti a copilului.
„Este vorba despre un copil din Câmpulung care urmează să ajungă la Spitalul Marie Curie din Capitală. A plecat de acolo cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic”, a spus Oana Grigore.
Medicul Mihaela Bălgrădean a precizat că la alți trei copii, care au ajuns în cursul serii de miercuri de la Pitești și Fetești, li s-a depistat în coprocultură verotoxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică
„Este vorba de alți trei copii — unul are 9 luni, de la Fetești, cel de la Pitești are un an și patru luni, iar celălalt, tot de la Pitești, are 10 luni. Toți sunt veniți de acasă. Au venit însoțiți de părinții lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ două sau trei zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică. Au o stare bună, sunt echilibrați și nu pun, la acest moment, problema evoluției către o boală de tip sindrom hemolitic-uremic. Nu se poate vorbi despre excludere în cazul unei astfel de boli atâta vreme cât perioada de incubație poate fi între 10 și 14 zile”, a explicat, joi, medicul.
În ceea ce privește situația copilului adus de la Mioveni la Spitalul „Marie Curie”, miercuri, la acesta s-a confirmat repede suspiciunea de sindrom hemolitic-uremic, după cum a precizat specialistul.
„Din punct de vedere clinic, diagnosticul s-a confirmat încă din momentul internării, pentru ca apoi, în următoarele două ore, să avem rezultatele de laborator care au confirmat prezența triadei clasice — insuficiență renală acută, trombocitopenie și anemie hemolitică. În coprocultura acestui pacient s-a izolat verotoxina, o tulpină de E-coli enterohemoragică. Manifestările hemoragice cu care el a venit și care erau grave la internare s-au ameliorat în cursul după-amiezii și nopții de miercuri. Evoluția lui este conformă așteptărilor, este încă un caz grav la început. Lucrurile sunt sub control. (…) Cu sindrom hemolitic-uremic avem un singur caz nou și încă trei cazuri noi de gastroenterocolită hemoragică. Așteptăm pe al cincilea, despre care nu știm în care din aceste categorii se încadrează”, a susținut Bălgrădean.
Ea a precizat că, în prezent, cu sindrom hemolitic-uremic sunt internați la Spitalul „Marie Curie” cinci pacienți.
„Este vorba de trei pacienți, care urmează dializă peritoneală, sunt pe secția de nefrologie. Doi pacienți — fără dializă peritoneală pe secția de nefrologie și este vorba de pacientul care s-a internat aseară tot cu dializă peritoneală, pe secția de terapie intensivă. Sunt patru pacienți care urmează dializă peritoneală — trei pe nefrologie și unul în ATI și doi pacienți fără dializă peritoneală pe secția de nefrologie. Aceștia doi au o situație foarte bună și desigur își urmează modalitățile de pregătire pentru a fi externați în următoarele zile. În ceea ce privește ceilalți trei pacienți de pe secția de nefrologie cu dializă peritoneală, ei au evoluție bună, valorile retenției azotate sunt net ameliorate, copiii mănâncă și prezintă semne nete de îmbunătățire a stării lor”, a mai spus Bălgrădean.
Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a declarat joi că 32 de copii cu scaune diareice sunt internați în spitalele din județ, din care 28 la Spitalul de Pediatrie Pitești.
Prefect Argeş: 32 de copii cu scaune diareice sunt internaţi în spitalele din judeţ
Miercuri, o altă fetiţă din Argeş a fost transportată miercuri la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, fiind suspectă de sindromul hemolitic-uremic.
Încă un copil cu sindromul hemolitic-uremic, transferat la Bucureşti
Patriciu Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii, cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti. El acuză situaţia de la Piteşti, unde un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie. Şi prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a cerut demisia de onoare a șefei Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru, pentru proasta comunicare și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești pentru proasta gestionare a crizei bebelușilor.
Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti