Un copil de numai 2 ani a fost diagnosticat nu tuse convulsivă și rujeolă. Copilul nu a fost vaccinat niciodată, iar fratele lui, în vârstă de 10 ani, are și el tuse convulsivă.
Într-un interviu pentru News.ro, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București, prof. dr. Simin Aysel Florescu, a declarat, că, în unitatea sanitară, medicii au îngrijit un copil în vârstă de 2 ani care a avut în același timp rujeolă și tuse convulsivă. Copilul nu a mai fost vaccinat niciodată și, spre surprinderea medicilor, a fost tratat rapid. Totuși, alte cazuri similare ar putea ajunge pe secția de terapie intensivă, alături de complicații severe, susțin medicii specialiști.
„Mijloacele moderne de diagnostic molecular ne-au ajutat să-i punem foarte repede diagnosticul de certitudine în ceea ce priveşte tusea convulsivă, dar asta nu înseamnă că putem merge aşa, pentru că aceste cazuri puteau fi foarte frumos evitate printr-o schemă decentă, civilizată, de vaccinare, aşa cum este asigurată cea din programul naţional de vaccinare din ţara noastră.
Nu a avut criterii suplimentare de severitate, dar nu este normal ca acest lucru să se întâmple, nu este normal ca aceşti copii să nu fie vaccinaţi şi să provină şi dintr-o mamă nevaccinată pentru că se întâmplă adevărate tragedii, se pot întâmpla focare din ce în ce mai mari, în familii, în colectivităţi, care vor merge progresiv, dacă nu se întrerupe treaba asta. Deci vaccinarea copiilor şi vaccinarea gravidelor ar scădea ritmul de transmitere al infecţiei, cel puţin pentru tusea convulsivă.
Citește și: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător. Suferinţa unui copil de 6 anișori
Să nu uităm că, dacă aceste cazuri încă nu sunt de ATI, asta nu înseamnă că altele nu vor fi. Tusea convulsivă este o boală periculoasă”, a declarat Dr. Simin Aysel Florescu.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București, prof. dr. Simin Aysel Florescu, a subliniat importanța vaccinări de la vârste fragede. Acesta recomandă chiar vaccinarea femeilor însărcinate, atunci când este posibil.
„Vaccinarea este cea care ne protejează pe toţi. Aş vrea să spun un lucru foarte important, şi anume în privinţa afecţiunilor tusei convulsive la copiii sub un an la care ne doare cel mai rău din punctul de vedere al severităţii cazurilor şi al pericolului, acestea ar putea fi contracarate foarte bine prin vaccinarea gravidelor, este recomandată de foarte mult timp, vaccinarea gravidelor ca şi rapel, între săptămânile 26 şi 31 sau 32 de sarcină pentru că în felul acesta atât mama cât şi copilul vor fi protejaţi de această boală. Copilul va primi anticorpi de la mamă în timpul sarcinii şi ulterior prin alăptare şi asta îl va proteja în primele două luni de viaţă până când începe să-şi facă propriile vaccinări, dar de formele cele mai grave care apar în aceste prime două luni.”, a afirmat acesta.