Un copil de nouă ani, în comă alcoolică la spital. Potrivit botosaninews.ro, minorul a fost găsit inconștient lângă o fântână de familia sa, care a sunat la numărul de urgență 112 și a spus inițial că băiatul a căzut în fântână.
Două ambulanțe au fost direcționate imediat la caz, însă, când au ajuns la fața locului, cadrele medicale au constatat că minorul nu era nici măcar ud și că zăcea inconștient din cauza alcoolului. Copilul a fost stabilizat și transportat la spital în stare comatoasă. Părinții au aflat abia la spital motivul pentru care băiatul lor era inconştient.
„Pacientul, în vârstă de nouă ani, a fost preluat în stare comatoasă şi transportat la Urgenţe Pediatrie. Prezenta o comă de etiologie neprecizată, agitaţie psihomotorie.
A fost stabilizat ulterior, iar la spital a început să îşi revină”, a spus medicul Eduard Gurău, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, potrivit Monitorul de Botoșani. Minorul a fost testat la psihiatrie, unde rezultatul aparatului etilotest a arătat valoarea de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. După ce a primit îngrijiri medicale, acesta a fost externat.
Intoxicația cu alcool poate apărea și atunci când adulții sau copiii consumă accidental sau intenționat produse de uz casnic care conțin alcool. Semnele și simptomele otrăvirii cu alcool includ confuzie, vărsături, convulsii, respirație lentă (mai puțin de opt respirații pe minut), respirație neregulată (un decalaj de peste 10 secunde între respirații), piele vânătă sau piele palidă, temperatură corporală scăzută (hipotermie) și inconștiență.
Nu întotdeauna apar toate semnele sau simptomele de mai sus, însă dacă o persoană este intoxicată cu alcool și este inconștientă sau nu poate fi trezită, riscă să moară dacă nu se solicita ajutor medical. Spre deosebire de alimente, care pot dura câteva ore pentru a fi digerate, alcoolul este absorbit rapid de corp, cu mult înaintea celorlalți nutrienți. Și este nevoie de mult mai mult timp pentru ca organismul să scape de alcoolul ingerat. Majoritatea alcoolului este procesat (metabolizat) de către ficat.
Cu cât cantitatea de alcool băută este mai mare, în special într-o perioadă scurtă de timp, cu atât riscul de intoxicație cu alcool este mai mare. Băuturile mixte pot conține mai mult de o porție de alcool și pot dura chiar mai mult timp pentru a se metaboliza.
Potrivit specialiștilor, un bărbat care are o greutate de 100 kg și o înălțime de 1,70 metri poate intra în coma alcoolică daca bea cinci litri de bere sau 2,2 litri de vin. Medicii legiști spun că la o alcoolemie de peste trei ar putea surveni decesul, însă nu întotdeauna se întâmplă, fiind vorba doar de intoxicație a organismului cu alcool.