Un copil visează să aibă o livadă plină cu meri şi peri: Să nu ne mai fie foame niciodată. Povestea tristă a unui băieţel

"Vrei să-ți arăt ce știu să fac?" te întreabă, cumva jucăuș, dar totodată grav. Cu migală, așa cum știe că se fac lucrurile cu adevărat bune, copilul desenează cu creionul pe o planșă de desen. Apasă contururi, se întoarce pe câte o linie, suflă ușor peste planșă, până ce apare locul lui magic, secretul pe care ți-l pune în mâini și așteaptă de la tine, omul mare de alături, să îi dai viață.
Roxana Gagiu
08 iul. 2017, 14:44
Un copil visează să aibă o livadă plină cu meri şi peri: Să nu ne mai fie foame niciodată. Povestea tristă a unui băieţel

Pentru multe familii din România, costurile pentru educația unui copil reprezintă o povară și, din acest motiv, de multe ori părinții sunt nevoiți să nu își trimită copiii la grădiniță sau la școală.

Ionuț are 7 ani și e primul din familie care va merge la școală, împreună cu toți ceilalți copii de vârsta lui. Mama lui nu a mers niciodată la școală, nu citește și nu scrie. Tatăl lui Ionuț a învățat să citească în cei patru ani de școală din copilărie, iar acum muncește unde e nevoie, fără un venit constant. Fratele lui, Mihai, nu a mers deloc la şcoală, deşi are 10 ani.

Ionuț a desenat o livadă plină cu pomi fructiferi. „Când mă fac mare, aș vrea să am o livadă plină cu meri și peri, să pot mânca oricând din ele; aș putea să le dau și fratelui meu, și copiilor de pe stradă, să nu ne mai fie foame niciodată, niciunuia dintre noi”, explică băiatul. Îi plac și cireșele, dar țin puțin și nu pot fi păstrate în lădițe, pentru iarnă. Cel mai mult i-au plăcut caisele pe care le-a mâncat vara trecută, ușor parfumate, galbene, din care mama i-a promis că îi va face dulceață și câteva clătite.

Ionuţ va fi integrat la toamnă în clasa întâi, prin grija asistenţilor sociali şi a educatorilor Salvaţi Copiii. El urmează acum cursurile grădiniţei estivale ale Salvaţi Copiii, din sectorul 6 din Bucureşti, pentru a-şi însuşi deprinderile şi cunoştintele necesare integrării educaţionale.

Ca Ionuţ, mai sunt alţi 1.200 de copii cu vârste între 6 şi 12 ani în atenția asistenților sociali de la Salvaţi Copiii; toți au nevoie de susţinere pentru a merge la școală.

Donează 50 de lei lunar

Donează 100 de lei lunar

Doar în 2016, Salvaţi Copiii a asigurat servicii educaţionale prin programele A Doua Șansă, Școală după Școală și Grădinițele estivale pentru 6.760 de copii din 27 de județe. 96% dintre copiii integraţi în programe au promovat anul școlar 2015-2016, iar 21% dintre ei au obţinut premii școlare.

Studiul UNICEF privind Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate (2012) indică faptul că 25,5% dintre copiii români trăiesc deja în sărăcie, procentul fiind cel mai ridicat dintre toate cele 35 de ţări UE şi OECD care au luat parte la studiu. În concordanţă cu aceasta se află datele Institutului Naţional de Statistică (INS), care indică faptul că în anul 2011 existau 400.172 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani care nu erau înscrişi la nicio formă de învăţământ (Institutul Naţional de Statistică, TEMPO Online, date prelucrate).

Pentru familiile afectate de sărăcie, lipsa posibilităţilor de a face faţă cheltuielilor necesare participării şcolare expune copiii riscului de abandon şcolar. De cele mai multe ori, riscul părăsirii şcolii creşte şi pentru că părinţii copiilor, cu un nivel redus de educaţie, nu pot să îi sprijine pe aceştia în pregătirea şcolară.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Strategia perversă a lui Putin în România. Georgescu nu mai contează
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
E oficial! Se schimbă bancnotele euro. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Concedieri, scumpiri, falimente: Ce NU spune Guvernul despre noul impozit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver