Un crenvurst, mai nociv decât o roșie cu pesticide! Producător de legume: ”Dacă nu cauți, nu găsești”

Românii s-au obișnuit deja cu secolul tehnologiei și al vitezei, în care mare parte a populației comandă mâncare online aproape săptămânal. Te-ai gândit vreodată că un crenvurst ar putea fi mai nociv decât o roșie cu pesticide?
Filip Stan
26 apr. 2024, 22:08
Un crenvurst, mai nociv decât o roșie cu pesticide! Producător de legume: ”Dacă nu cauți, nu găsești”

Românii s-au obișnuit deja cu secolul tehnologiei și al vitezei, în care mare parte a populației comandă mâncare online aproape săptămânal.

Totuși, mulți nu se gândesc la problema alimentației echilibrate și a efectelor nocive pe care le poate avea fastfood-ul asupra organismului.

Citește și Mihaela Bilic, adevărul despre pizza: „Tot ce avem prin frigider poate fi pus pe o pizza. O pizza de 20 cm în diametru este echivalentă cu o porție de paste”

Te-ai gândit vreodată cât de sănătos mănânci, de fapt, atunci când crezi că mănânci ce trebuie?

Cantitățile alarmante de pesticide găsite în fructe și legume ridică multe semne de întrebare, astfel că, este imperativ necesar să știm cum alegem aceste alimente și la ce să fim atenți atunci când mergem la cumpărături.

În cadrul programului de control oficial, până la data de 10 aprilie au fost recepționate 444 probe de fructe, legume și cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei 01.01.2024-10.04.2024.

Astfel, rezultatele arată că, din cele 426 probe analizate, unsprezece probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă, transmite Autoritatea Națională Fitosanitară.

Mai mult decât atât, unii producători și comercianți au solicitat și ei testarea propriilor mărfuri, fiind analizate 146 de probe din cele 148 primite, toate cele analizate având rezultate conforme.

Din datele centralizate a reieșit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdețuri (mărar, spanac, ceapă verde și pătrunjel).

Pe lângă cele menționate anterior, în planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi, mai ales că și în anii anteriori au fost depistate neconformități la aceste produse.

Crenvurștul, mai nociv decât o roșie cu pesticide

Alexandru Anghel, producător de fructe și legume ecologice, este de părere că există multe alte produse mai nocive decât o roșie cu reziduuri de pesticide, iar aceste alimente nu ar trebui ocolite de consumatori, ci soluția constă în alegerea locurilor de unde ne facem cumpărăturile.

Producătorul de fructe și legume ecologice deține un mic bazin legumicol la 35 de kilometri de Capitală, în satul Negoiești din județul Călărași.

Românul susține că nu e deloc ușor să produci legume fără pesticide, dând exemplu o întreagă recoltă din anii anteriori, care a fost distrusă din cauza dăunătorilor care devin tot mai greu de exterminat de la an la an.

„Pentru legumele și fructele de import se face o eșantionare și se verifică prezența produselor chimice. Dacă marfa nu se testează pentru ceva anume, acele substanțe nocive nu pot fi descoperite.

De pildă, dacă este folosit un pesticid, erbicid sau fungicid de care nu știe nimeni, iar ei nu testează să vadă dacă acel pesticid sau erbicid există în produs, el trece de testare fără a fi descoperit.

Este exact ca la analizele de sânge, dacă nu cauți ceva anume, nu găsești nimic. Acest lucru este valabil pentru tot ceea ce înseamnă importuri legale. În România, se aduce și foarte multă marfă, în special din afara UE, fără să fie testată”, a adăugat producătorul, conform Retail.ro.

De asemenea, în ceea  ce privește testarea legumelor și a fructelor, Alexandru Anghel spune că, în principiu, comercianții români solicită testarea lor, doar că există și riscul să facă rabat de la calitatea acestora dacă cererea este foarte mare.

Motivul ar fi unul destul de simplu: cu cât prețul de achiziție este mai mic, cu atât mai mare este profitul, iar importanța calității produsului scade temeinic.

„Dacă vorbim despre producția locală, producătorii mai mari ar fi cei de încredere, întrucât există un mai mare control și, sincer, sunt mult mai sigure decât acele legume și fructe cumpărate de la țărani.

La țăranul care are o producție foarte mică nu se duce nimeni să verifice dacă a folosit cantitatea potrivită de produse chimice.

În general, le folosesc în exces pentru că nu au o cunoaștere foarte bună a funcționării și a modului în care sunt dăunătoare pentru consumatori și în egală măsură pentru el. Cu toate acestea, este mult mai dăunător pentru sănătate un crenvurșt decât o roșie care conține reziduuri de pesticide. Așadar, e greșit să ne temem să mai mâncăm legume și fructe”, a conchis Anghel.

Nu în ultimul rând, producătorul atrage atenția asupra faptului că pe piața din România există o cantitate considerabilă de cartofi importați din Egipt, unde sunt folosite substanțe chimice interzise în Uniunea Europeană, precum DDT-ul.

De asemenea, este de părere că ar trebui evitat consumul fructelor și al legumelor înainte de sezonul lor, dând ca exemplu căpșunele din serele spaniole, care ajung în România începând cu lunile februarie-martie.

Te-ar putea interesa și Care este cel mai sănătos produs din meniul McDonald’s. Costă doar 8 lei și abia a apărut în România

Potrivit comunicatului transmis de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în cazurile de depășire a limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide în probe, a fost notificat Punctul Național de Contact din cadrul ANSVSA, responsabil cu notificarea în Sistemul rapid de alertă în alimente și furaje al Comisiei Europene – iSRAFF.

O neconformitate poate fi încadrată în iSRAAF sau mecanismul de Asistență și Cooperare Administrativă (AAC) în baza analizei riscului calculată pe o formulă dezvoltată de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios