Elena Puică şi soţul ei Valentin Puică, care erau pe lista de urmăriţi general ai Interpol pentru evaziune fiscală şi asociere la grup criminal organizat au fost prinşi la Belfast şi extrădaţi în România unde au de ispăşit 6 şi respectiv 7 ani de închisoare.
Soţii Puică sunt acuzaţi că au pus la cale o reţea de evaziune fiscală prin care au fraudat statul român şi Uniunea Europeană cu aproape un milion de euro, scrie
Adevărul.
Elena Puică, de 30 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava şi soţul ei Valentin Puică, de 31 de ani, din municipiul Arad, au fost aduşi în ţară joi seară, 6 august 2015, de o escortă din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
În urma cooperării poliţieneşti cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, poliţiştii au reuşit prinderea şi arestarea celor doi, în data de 29 iulie 2015, la Belfast, în capitala Irlandei de Nord, iar ulterior au fost predaţi autorităţilor din România.
Soţii Puică erau daţi în urmărire internaţională din data de 18 decembrie 2012, pe numele acestora fiind emise mandate europene de arestare de către Tribunalul Arad, iniţial în baza mandatelor de arestare preventivă şi ulterior în baza mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea de şapte ani în cazul lui Valentin şi şase ani în cazul sucevencei Elena Puică, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Aceştia au fost trimişi în judecată la Arad, în aprilie 2013, alături de un anume Marius Ghiorghiu, care s-a ales şi el cu cinci ani de închisoare. Cei trei au fost acuzaţi că au pus la cale o reţea de evaziune fiscală prin care au fraudat statul român şi Uniunea Europeană cu aproape un milion de euro.
Soţii Puică au recrutat mai multe persoane fără adăpost şi s-au folosit de datele lor personale pentru a crea firme, prin intermediul cărora au fost comercializate pe piaţa din Uniunea Europeană mărfuri alimentare de aproape 22 de milioane de lei. Ulterior, reţeaua nu mai plătea taxele aferente comerţului.
Practic, Valentin şi Elena Puică, împreună cu Marius Ghiorghiu, au oferit mai multor persoane sume cuprinse între 800 şi 1.500 de lei, pentru ca acestea să apară în acte ca şi administratori ai unor firme ce au fost înfiinţate în anul 2011. În plus, aceştia le-au promis „patronilor” că societăţiile comerciale făcute pe numele lor nu vor avea datorii la stat şi vor avea o durată scurtă de funcţionare.
Prin intermediul acestor firme, gruparea a cumpărat cantităţi mari de produse alimentare din ţări precum Austria, Polonia, Ungaria sau Slovacia, fără ca aceste tranzacţii să fie înregistrate în contabilitate. Prin acestă metodă s-a reuşit crearea unui prejudiciul în valoare de 964.299 de euro.
Activitatea grupării a fost atent monitorizată de procurori, care au intervenit în momentul în care au aflat că soţii Puică împreună cu complicele Ghiorghiu vor să ofere spre vânzare în România, cantităţi mari de ouă expirate aduse din Spania.