Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a zguduit marţi Taiwanul, potrivit Administraţiei meteorologice centrale (CWA), informează DPA, citată de Agerpres.
Seismul de marţi s-a produs la ora 7:05 (23:05 GMT), la o adâncime de 5,7 kilometri, iar epicentrul său a fost localizat la aproximativ 120 de kilometri est de Hualien, în estul Taiwanului.
Cutremur cu magnitudinea 5.2, s-a simţit în clădirile înalte din capitală
Potrivit CWA, oameni de pe tot cuprinsul insulei au resimţit cutremurul. Seismul a fost resimţit cel mai puternic în comitatul Yilan, unde locuitorii au primit o alertă de cutremur pe telefoanele lor mobile.
Numeroşi locuitori, inclusiv în capitala Taipei, au fost treziţi de cutremur.
Nu au fost raportate răniri sau pagube importante.
Reprezentanţii CWA au declarat marţi că amploarea replicilor va fi mai mică, deoarece epicentrul se află departe, însă nu exclud posibilitatea unor replici cu magnitudinea între 5,5 şi 6 în următoarele cinci zile.
Un nou cutremur de peste 6 grade în Afganistan. Oamenii încă dorm în aer liber
Între timp, Agenţia Meteorologică din Japonia a indicat marţi că un cutremur cu magnitudinea 5,9, produs la o adâncime de 20 de kilometri, a fost detectat în largul insulei Yonaguni din sudul ţării.
În septembrie 1999, Taiwanul – aflat la locul de întâlnire între placa tectonică eurasiatică şi placa Mării Filipinelor şi, prin urmare, predispus la cutremure – a fost lovit de un seism cu magnitudinea 7,3, soldat cu peste 2.400 de morţi.
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a fost înregistrat recent în sudul Iranului, a anunţat Centrul German de Cercetare în Geoştiinţe (GFZ), transmite Reuters.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, potrivit GFZ. Alte trei seisme puternice cu magnitudini cuprinse între 5,1 şi 5,5 s-au produs marţi dimineaţă în sudul Iranului, în apropiere de regiuni costiere ale Golfului Persic, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS). În urma acestora nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale imediate.
Seisme au fost înregistrate anterior în sud-vestul Iranului în cursul zilei de duminică. Cu o săptămână înainte, mai multe seisme au devastat ţara vecină Afganistan.
Plăcile tectonice arabă, indiană şi eurasiatică se întâlnesc în această regiune a lumii, făcând-o să fie predispusă la cutremure severe.
Două cutremure s-au produs aseară în România în doar 30 de minute în aceeași zonă din Oltenia. Cele două seisme au avut magnitudinea de 2,2 și următorul de 2,5, iar epicentele au fost la adâncimea de 14 respectiv 10 kilometri. În acea zonă în primele luni ale anului au avut loc peste 500 de cutremure. Institutul Național de Dezvoltare-Cercetare pentru Fizica Pământului a anunțat că cele doua seisme de suprafață s-au produs fix în aceeași regiune marcată în ultimii ani de mai multe cutremure care au îngrijorat populația.