La 25 aprilie 2015, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a lovit centrul Nepalului și a fost urmat de o importantă replică la 12 mai. Peste 8.800 de oameni au murit și mai mult de 500.000 de case au fost distruse.
„Ruptura faliei s-a oprit la 11 kilometri sub orașul Kathmandu, lăsând secțiunea superioară intactă”, a spus John Elliott de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), autorul principal al studiului.
„Este important că jumătatea superioară a faliei nu s-a rupt încă, dar este supusă la o presiune crescândă” pe măsură ce placa tectonică indiană glisează sub placa eurasiatică, a spus acesta într-un comunicat.
Deoarece această parte a faliei este mai aproape de suprafață, ruptura sa ar putea provoca un cutremur foarte mare în capitala Nepalului, anticipează specialistul.
„Nu este posibil de a prezice cu exactitate când se va produce un alt cutremur”, a spus John Elliott care atrage atenția că țările și orașele trebuie să se asigure că sunt bine pregătite pentru ziua când se va întâmpla, observațiile de până acum în cazuri similare indicând că ar putea fi vorba despre ani, decenii sau secole.
În aprilie 2015, cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter a început din nord-vestul orașului Kathmandu și apoi s-a propagat spre est pe o distanță de peste 140 de kilometri, amintește AFP.