Un cutremur de mare magnitudine poate îngropa milioane de tone de carbon în abisurile marine

Un singur seism puternic poate duce la înmagazinarea a milioane de tone de carbon în abisurile oceanice formate de-a lungul liniilor de subducţie, conform unui studiu apărut în cel mai recent număr al publicaţiei Scientific Reports, scrie Agerpres. În regiunea Gropii Japoniei, un cutremur catastrofal în 2011 a scufundat în abis peste un milion de tone de carbon.
Romania TV
20 feb. 2019, 15:49
Un cutremur de mare magnitudine poate îngropa milioane de tone de carbon în abisurile marine

În 2011 un seism cu magnitudinea 9,0 s-a produs în apropierea coastei nipone Tohoku, generând un uriaş tsunami şi ucigând peste 15.000 de oameni. Acest seism, considerat al patrulea cel mai puternic de la începutul măsurătorilor moderne, în 1900, a avut efecte la nivel planetar. Oamenii de ştiinţă au estimat că seismul a mutat principala insulă a arhipelagului nipon cu 2,4 metri spre est, a modificat axa de rotaţie a planetei cu până la 25 de centimetri şi a scurtat durata zilei cu câteva milionimi de secundă, după cum raporta NASA în 2011.

Însă pentru Arata Kioka, geolog la Universitatea din Innsbruck, Austria, cele mai interesante efecte ale acestui seism nu sunt cele care au fost observate din satelit, ci efectele identificate la cele mai mari adâncimi în abisurile marine.

În cadrul studiului său, publicat de Scientific Reports, Kioka şi colegii săi au desfăşurat o serie de observaţii ale abisului marin denumit Groapa Japoniei – o zonă de subducţie (în care o placă tectonică alunecă sub alta) din Pacific care coboară până la 8.000 de metri sub nivelul mării – pentru a determina cât de multă materie organică a ajuns în acest abis în urma cutremurului. Conform observaţiilor lui Kioka şi ale echipei sale, aproximativ 1 teragram (1 milion de tone) de carbon a fost înghiţit de acest abis marin după seismul Tohoku şi replicile sale.

„Este cu mult mai mult decât ne aşteptam,” a declarat Kioka pentru Live Science.

Astfel de cantităţi uriaşe de carbon, relocate de seisme, ar putea avea un rol important în ciclul global al carbonului în natură – procesul natural, lent, prin care carbonul trece din atmosferă în ocean şi prin biosferă.

Groapa Japoniei face parte din aşa-numita zonă hadopelagică (denumită după Hades, zeul elen al lumii subterane), care include regiunile abisale aflate la peste 6 kilometri adâncime faţă de nivelul mării.

„Zona hadopelagică reprezintă doar 2% din suprafaţa totală a fundului marin şi este probabil mai puţin explorată decât Luna sau Marte”, a explicat Kioka pentru Live Science.

În cadrul unei serii de misiuni ştiinţifice finanţate de mai multe instituţii internaţionale, Arata Kioka şi colegii săi au navigat de-a lungul Gropii Japoniei de şase ori între 2012 şi 2016. În aceste misiuni, echipa a folosit două sisteme sonar diferite pentru a genera o hartă de rezoluţie ridicată a abisului. Acest lucru le-a permis să estimeze cât de multe noi sedimente ajung în abis de-a lungul timpului.

Pentru a observa cum s-a modificat structura chimică a sedimentelor de la seismul din 2011, echipa a extras câteva mostre cilindrice de sedimente din Groapa Japoniei. Măsurând până la 10 metri lungime, fiecare dintre aceste mostre cilindrice este un fel de „tort” geologic compus din diferite straturi de sedimente. Mai mulţi metri din compoziţia acestor mostre extrase din Groapa Japoniei erau formaţi din sedimente scufundate în abisuri în 2011. Apoi, echipa a analizat sedimentele extrase într-un laborator din Germania şi a calculat nivelul de carbon din fiecare. Astfel, ei au putut estima că totalul de carbon înghiţit de Groapa Japoniei pe toată lungimea ei este de aproximativ 1 milion de tone.

Pentru comparaţie, aproximativ 4 milioane de tone de carbon ajung în fiecare an în mare din masivul Himalaya, prin bazinul hidrografic Ganges-Brahmaputra.

Deocamdată însă nu se ştie exact cum influenţează acest mecanism de origine seismică ciclul global al carbonului în natură. Conform lui Kioka, zonele de subducţie, aşa cum este Groapa Japoniei, ar putea reprezenta nişte „scurtături” prin care carbonul ajunge mai rapid în interiorul Pământului, de unde, în cele din urmă, va fi expulzat în atmosferă sub formă de dioxid de carbon în erupţiile vulcanice. O nouă expediţie ştiinţifică va avea loc deasupra Gropii Japoniei în 2020 pentru a afla mai multe despre acest proces. În cadrul noii expediţii, cercetătorii vor recolta mostre de sedimente de lungimi mai mari, pentru a observa ce s-a întâmplat cu acestea în urmă cu sute şi chiar mii de ani.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Metoda simplă pe care trebuie s-o aplici înainte să iei un credit ipotecar sau unul de nevoi personale de la bancă. Așa nu vei avea probleme să plătești ratele
Capital.ro
EL îi ia locul lui Călin Georgescu?! Dezvăluirea care detonează România: Se vor scufunda
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă bei apă îmbuteliată expirată? Experţii, avertisment despre sticlele din supermarketuri...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Schimbări uriașe la BAC. Elevii trec prin probe de foc
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Fosta deputată Andreea Cosma, suspectă în dosarul Nordis pentru autentificarea unui act de apartamentare
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic