Mai multe măsuri preventive sunt luate pe insula elenă Santorini în cazul unui potenţial cutremur masiv. Şcolile au fost închise, iar echipajele de urgenţă au fost mobilizate. Experţii sunt îngrijoraţi din cauza unei activiăţi seismice ridicate înregistrate în ultimele zile, potrivit ekathimerini.com
Peste 200 de cutremure subacvatice au fost înregistrate în ultimele trei zile, ceea ce ar putea duce la un cutremur cu o intensitate ridicată, consideră specialiştii. Seismologul Gerasimos Papadopoulos a declarat că activitatea seismică nu este de natură vulcanică, însă se ia în calcul orice scenariu.
Insulele apropiate de Santorini, Amorgos, Anafi şi Ios, au iniţiat la rândul lor măsuri preventive. Autorităţile le recomandă turiştilor şi localnicilor să evite zonele aglomerate şi locurile în care s-ar putea produce alunecări de teren, iar hotelurile au scurs apele din piscine pentru a reduce potenţialele daune în caz de dezastru.
Echipajele de urgenţă ajunse pe insulă au instalat corturi pe un teren de baschet aflat în apropierea spitalului dar şi locuri de întâlnire în cazul unei evacuări.
Localnicii sunt în panică, iar cei mai mulţi şi-au luat bilete pentru a pleca de pe insulă. „Nu am mai simțit niciodată așa ceva și cu o asemenea frecvență – un cutremur la fiecare 10 sau 20 de minute. Toată lumea este neliniștită, chiar dacă unii dintre noi o ascund pentru a nu provoca panică, dar toată lumea este îngrijorată”, a declarat directorul Orchestrei Filarmonice Santorini, Michalis Gerontakis.
„Au mai fost cutremure în trecut, dar nu ca acum. S-au simţit diferit”, a declarat un ghid turistic care locuieşte pe insulă de aproape 20 de ani. „Trebuie să plec câteva zile până se liniştesc lucrurile”.
Cei care nu au ales să plece spun că îşi asumă riscul.
„Intenționez să rămân și sper că restaurantul va începe să funcționeze (pentru sărbătorilor) în trei săptămâni”, a declarat patronul unui restaurant.
Insula în formă de semilună, Santorini, este o destinaţie de vacanţă populară, care înregistrează peste trei milioane de turişti anual datorită satelor ridicate în jurul dealurilor formate din erupţii vulcanice.
MAE le recomandă cetăţenilor români să evite deplasările neesenţiale în porturile Ammoudi, Armeni, Kourfou şi Fira şi să urmărească informaţiile oficiale transmise de către autorităţile elene, inclusiv prin accesarea link-ului: https://civilprotection.gov.gr/en/deltia-tupou/anakoinosi-ypoyrgeioy-klimatikis-krisis-kai-politikis-prostasias-1.
Cetăţenii români care călătoresc în Grecia pot accesa aplicaţia digitală „mAIGreece”, realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.
Potrivit unui comunicat al MAE, transmis AGERPRES, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 şi Consulatului General al României de la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de urgenţă ale Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro şi https://salonic.mae.ro/.