Un cutremur major, devastator pentru Bucureşti. Aproximativ 4.000 de clădiri, în pericol de prăbuşire

In Bucuresti sunt aproximativ 4.000 de cladiri cu pericol de prabusire in cazul unui cutremur major, nu doar 1.600 asa cum se arata in Lista imobilelor expertizate de Primaria Capitalei. Rezultatele investigatiilor facute de ARCEN sunt ingrijoratoare.
Filip Stan
03 aug. 2018, 13:42
Un cutremur major, devastator pentru Bucureşti. Aproximativ 4.000 de clădiri, în pericol de prăbuşire

„Trăim într-un oraş în ruină. Există riscul să ne pierdem viaţa în acest oraş. Starea patrimoniului construit este dramatică”, avertizează reprezentanţii ARCEN, după inventarierea a 25 de zone protejate în cadrul proiectului Catalog Bucureşti.

„În lista oficială a imobilelelor expertizate tehnic a Primăriei Capitalei sunt 1.600 de imobile cu risc seismic I, pericol de prăbuşire. În aceeaşi listă, încă vreo 2.000 de imobile sunt încadrate în categorii de urgenţă I, II sau III, dar neîncadrate în clase de risc seismic. Acele 2.000 de clădiri încadrate în categorii de urgenţă, dar nu şi în clase de risc seismic sunt de fapt tot imobile cu risc seismic I. Deci, Bucureştiul oficial nu are doar 1.600 de imobile cu risc seismic I, ci aproape 4.000 în pericol de prăbuşire în cazul unui seism mare. Asta, doar oficial”, a explicat Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN, după ce echipa de voluntari (arhitecţi şi urbanişti) a asociaţiei a cercetat starea construcţiilor din zona protejată a oraşului.

Expertizele seismice sunt foarte puţine la nivelul întregului Bucureşti. De fapt, nu se cunoaşte această situaţie a clădirilor care vor cădea în cazul unui cutremur, mai spun ei.

„ARCEN nu face expertize seismice, dar Asociaţia pentru reducerea riscului seismic, partener în proiectul Catalag Bucureşti, prin ingineri structurişti, explică unde sunt probleme structurale şi indică atenţionări pentru o serie de imobile, dar e clar că în 2020 (când se va încheia cartarea celor 98 de imobile din zone protejate, n.r) nu vor fi doar 4.000 de clădiri care reprezintă risc seismic, ci poate 10.000 care au probleme serioase structurale. Şi, să fii primarul unui oraş sau să candidezi, având o astfel de statistică, care arată foarte clar că există vreo 10.000 de clădiri cu risc seismic, nu poţi să aspiri la funcţie fără să vii cu o propunere de soluţie”, a precizat preşedintele Asociaţiei, potrivit news.ro.

Potrivit ARCEN, Calea Moşilor, strada tradiţională comercială, are în total 113 imobile dintre care construite, fără parcele libere, – 98, iar 32 sunt monumente istorice. 7,8% dintre imobilele din zona protejată Calea Moşilor sunt construite între 1990 şi 2000, când nu existau regulamente de zonă protejată. După anul 2000, 6% dintre imobile sunt construite în zona protejată şi 15 parcele sunt neconstruite.

Sunt 32 de monumente istorice şi 11 propuse spre clasare în această zonă. Respectarea de înălţime în zona protejată Calea Moşilor, neconformă cu regulamentul – 53 sub limita impusă de lege în anul 2000 şi peste limita impusă de lege în anul 2000 sunt 22 de imobile.

La categoriile risc seismic: în clasa I sunt încadrate 5 imobile, 2 imobile – cu risc II, 28 de imobile – categorii de urgenţă, neîncadrate în risc seismic, dar care riscă să se prăbuşească, un imobil expertizat – propus spre demolare, şi 52 nu sunt expertizate.

S-a descoperit, conform inventarului, că sunt 27 de clădiri pe Calea Moşilor în pericol de prăbuşire a unor elemente decorative, faţade sau întreaga construcţie, dintre care 12 sunt monumente istorice şi au un grad grav de prăbuşire. Zece clădiri şi 113 riscă oricând să se probuşească, conform datelor culese de ARCEN prin proiectul Catalog Bucureşti.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”