UPDATE: Referitor la seismul care a avut loc în dimineața zilei de 21 iulie 2017, în Republica Turcia, resimțit și în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Izmir au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la urmările cutremurelor, precum şi cu privire la existența unor persoane de cetăţenie română printre persoanele afectate.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români.
Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena – (0030) 2106728879 şi (0030) 2106744544 şi al Consulatului General al României la Izmir – (0090) 232 4650579 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call-Center în regim de permanență.
Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Izmir monitorizează situația, menţin legătura cu autorităţile locale, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate.
UPDATE: Cele două persoane care şi-au pierdut viaţa în cutremurul din Grecia sunt un turc şi un suedez, au anunţat autorităţile elene, fără a le divulga identităţile, relatează The Guardian.
Alte 120 de persoane au fost rănite pe insulele elene, dintre care patru sau cinci sunt în stare gravă. De asemenea, cel puţin 20 de oameni internaţi au oase rupte.
Aproximativ 70 sau 80 de oameni au fost răniţi în Turcia, în timp ce fugeau din clădiri, speriaţi de seism.
Cutremurul a provocat un tsunami de mici dimensiuni, care a inundat mai multe străzi din Kos şi a avariat magazine din Bodrum.
CUTREMUR în Turcia. Epicentrul a fost la 10 kilometri sud de staţiunea Bodrum şi la 16 kilometri nord-est de Kos..
Primarul din Kos, George Kyritsis, a declarat pentru Reuters că s-au înregistrat două decese şi mai mulţi răniţi.
Oficialul a dat asigurări că armata şi serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă sunt mobilizate şi că, din cauza avariilor la port, feriboturile nu pot opri pe insulă. Mai multe drumuri de coastă au fost inundate.
Oficialii eleni au declarat că seismul, cu magnitudinea 6,5, s-a produs la ora locală şi a României 1.31, la 10 kilometri sud de Bodrum (Turcia) şi la 16 kilometri est-nord-est de Kos, la 10 kilometri adâncime.
Potrivit autorităţilor turce, cutremurul a fost urmat de peste 20 de replici.
Guvernatorul provinciei Mugla, Esengul Civelek, a declarat că, din datele iniţiale, în Turcia nu s-au înregistrat decese, dar câteva persoane au suferit răni uşoare din cauza panicii.
La Bitetz, o staţiune aflată la şase kilometri vest de Bodrum, cutremurul a scos în stradă oamenii speriaţi. Turiştii s-au întors, în camerele lor pentru a-şi lua lucrurile, dar au preferat să petreacă noaptea afară.
Grecia şi Turcia se află într-o zonă predispusă la seisme.
Peste 600 de oameni au murit în octombrie 2011, în provincia Van din estul Turciei, în urma unui seism cu magnitudinea 7,2. În 1999, două cutremure au provocat moartea a 20.000 de oameni în nord-vestul ţării.