Autorităţile au început să se gândească serios la catastrofa care ar putea fi provocată de un cutremur puternic. Potrivit statisticii Ministerului Dezvoltării, în ţara noastră sunt acum peste 600 de clădiri cu risc seismic ridicat. Dintre acestea, doar 26 au fost consolidate prin programul Ministerului Dezvoltării.
La Constanţa, in cele 61 de clădiri cu risc seismic înregistrate la Serviciul Inspectorat Protecţie Civilă, din cadrul primăriei, mai mult de jumătate sunt imobile în care funcţionează şcoli şi grădiniţe.
„Am avut şase clădiri cu risc seism I, dar una a fost reabilitată, a fost expertizată ulterior şi acum este încadrată în clasa a treia de risc. Mai avem 28 de imobile încadrate la clasa a doua de risc, 24 la clasa a treia şi două imobile la clasa a patra. Rău este că în foarte multe dintre aceste imobile funcţionează şcoli şi grădiniţe. Sunt şi blocuri, iar legea le permite proprietarilor să nu fie de acord să le facem publice. Ei nu mai pot să le vândă sau să le asigure”, a declarat Ştefan Taran, şeful Serviciului de Protecţie Civilă, potrivit cugetliber.ro.
Acesta susţine că acele imobile nu pot fi incluse în programele de reabilitare derulate de stat pentru că nu se află în clasa întâi de risc seismic. Cu alte cuvinte, trebuie să aşteptăm ca ele să se mai degradeze, pentru ca să poată trece într-o clasă superioară şi să poată fi renovate cu bani de la stat. Grav este că acolo îşi petrec ore în şir, zilnic, mii de copii.
„Ar trebui doar să ne rugăm ca, în caz de cutremur puternic, acesta să se producă noaptea, când copiii nu sunt la şcoală”, spune mama unui copil care merge la o astfel de şcoală.
În tot acest timp, Ministerul Dezvoltării caută soluţii pentru a-i obliga pe proprietarii din imobilele de clasa întâi să le renoveze.
„Important este să recunoaştem şi prin fapte, prin legislaţie, prin ceea ce facem noi, în conducerea unei societăţi, că interesul public este superior interesului individual, că există un interes care este deasupra a ceea ce este interesul nostru individual. Atunci când eşti proprietar, ai drepturi, dar şi obligaţii, iar statul trebuie să găsească un echilibru între drepturi şi obligaţii”, este de părere ministrul Vasile Dîncu.
Acesta propune ca proprietarii din locuinţele cu risc ridicat care intră în programul de consolidare să primească locuinţe de necesitate şi chiar compensaţii la valoarea pieţii.
Citeşte şi Vasile Dîncu: Bucureştiul este capitala europeană cu cea mai mare vulnerabilitate la cutremure VIDEO