Şeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din subordinea Primăriei București a explicat că ne-am confrunta un dezastru în cazul unui cutremur puternic în Capitală. La o lună de la preluarea conducerii instituției, Edmond Niculușcă a avertizat că fondul construit al Bucureştiului nu este inventariat, motiv pentru care există puţine date despre situaţia reală a construcţiilor din Capitală. De asemenea, cadrul legal blochează aproape complet orice măsură consistentă pentru reducerea riscului seismic.
„Un alt adevăr îngrijorător e că în cazul producerii unui cutremur major în București, numărul victimelor poate depăși 25.000. Bucureștiul este orașul cel mai vulnerabil seismic din Uniunea Europeană, iar eforturile pentru reducerea riscului seismic din ultimii 30 de ani au fost nesemnificative. Trebuie să acceptăm aceste vulnerabilități și să începem să rezolvăm cât se poate de transparent această provocare”, a mai scris Niculușcă, pe Facebook.
Edmond Niculușcă anunță că pregătește licitații pentru patru acorduri pentru punerea în siguranță a clădirilor cu risc de prăbușire, expertizarea tehnică a imobilelor din Bucuresti, proiectarea consolidărilor imobilelor deja expertizate și consolidarea imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic.
De asemenea, el a mai anunţat că a început reorganizarea instituției pe care o conduce și deschiderea dosarului de consolidare de la blocul ARO / cinema Patria, una din clădirile-simbol ale oraşului.
Citeşte şi: CUTREMURUL din 1977 încă dă fiori. Când ar putea fi lovită România din nou de MARELE CUTREMUR
În urmă cu 42 de ani, în seara zilei de 4 martie 1977 în Romania s-a produs cel mai grav cutremur din perioada postbelică. Evenimentul, având epicentrul in regiunea seismică Vrancea, a provocat distrugeri mari în sudul şi estul ţării, în special în Bucuresti, precum şi un numar mare de victime.
Citeşte şi: Profeţia cutremurătoare făcută de Nostradamus pentru noul an. Ce se întâmplă cu România în 2021