Înntr-o şedinţă de Guvern din data de 15 mai, deputatul Pierre Lellouche i-a adresat întrebări ministrului de Interne francez Manuel Valls în legătură cu situaţia romilor din Franţa, prilej cu care Lellouche a criticat aspru România, afirmând că este un stat „voyou” („criminal”, n.r.) care profită de banii contribuabililor francezi şi nu face nimic pentru a remedia situaţia romilor, se arată pe site-ul www.interieur.gouv.fr.
„De la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, în 2007, Franţa a cunoscut o imigraţie a populaţiei rome care a luat proporţii de nesuportat (…) Familii întregi, sate întregi (de romi,n.r.) au fugit din ţara lor de origine, unde trăiau în condiţii nedemne, pentru a ser instala, în condiţii foarte dificile, pe pământul nostru, fără a avea vreo locuinţă. La ora actuală, nu mai puţin de 3.000 de persoane sunt mutate dintr-o tabără în alta şi, uneori, în condiţii tragice”, cum s-a întâmplat recent, când când două femei şi un copil au murit, a prezentat Lellouche situaţia romilor din Franţa.
„De netolerat şi pentru faptul că aceste familii şi, adesea, copii lor, încap în mâinile grupurilor mafiote care câştigă de pe urma lor sute de milioane de euro, exploatând aceşti copii obligându-i să se prostitueze în gările pariziene, să îi jefuiască pe francezi şi, bineânţeles, pe turişti” care vin în Franţa, a spus Lellouche.
Deputatul a continuat spunând că „faţă de toate acestea, dreptul nostru (dreptul francez, n.r) este neputincios, pentru că este vorba despre cetăţeni europeni”, iar „şederea de 3 luni (pe teritoriul Franţei, n.r.) nu este controlată, iar minorii nu pot fi sancţionaţi” conform legii.
„Republica este dezarmată”, a continuat Lellouche, precizându-i ministrului de Interne că „toate acestea ţin de ţările care îi exportă pe aceşti nefericiţi – adică România şi Bulgaria – care primesc – ţineţi-vă bine! – 20 de miliarde de euro de la contribuabilii noştri pentru a se ocupa de integrarea acestor populaţii”, a mai spus deputatul francez, întrebându-l apoi pe ministrul de Interne care ar fi soluţia tuturor acestor probleme.
Răspunsul ministrului de Interne
Manuel Valls a fost surprins de atitudinea „unui parlamentar al Republicii” care (…) a considerat ca fiind „criminal” chiar un stat membru al Uniunii Europene”. „Consider că acest lucru este înspăimântător pentru un fost secretar al Afacerilor Externe europene (…) care vine să ne dea lecţii despre Europa”, a spus Valls.
Ministrul francez a continuat să îi explice deputatului că „dosarul rom, ca şi alte dosare, a fost găsit de noi (noul guvern francez, n.r.) pentru că dumneavoastră (fostul guvern, n.r.) nu aţi reuşit să îl rezolvaţi în ciuda discursurilor prin care aţi stigmatizat această populaţie. Acest dosar trebuie tratat cu mult pragmatism, realism, îmbinând respectul pentru aceste persoane cu fermitatea: evacuarea taberelor (de romi, n.r.) din cauza condiţiilor sanitare şi de securitate improprii care au devenit intolerabile, repatrierea acestor persoane şi lupta împotriva crimei organizate (…) Din acest punct de vedere, cooperarea cu Poliţia Română la Paris a fost întărită, îşi produce efectele şi în această direcţie trebuie să se meargă în continuare”. Valls a mai precizat că a suprimat măsura acordării ajutorului financiar de reîntoarcere în ţară, pentru că romii îl foloseau de fapt pentru a-şi mări propriile lor venituri.
„Acest dosar va necesita timp. Este nevoie de implicarea tuturor (inclusiv a colectivităţilor teritoriale) şi de mai multă fermitate”, a mai spus ministrul francez, care a reproşat fostei guivernări că a avut „discursuri dezastruoase pe acest subiect” şi că „nu a fost credibilă la nivel european”. „Noi acţionăm, în schimb!”, a ţinut să precizeze Valls.