Deputatul Cornel Itu propune introducerea obligativității frecventării cursurilor școlare ca o condiție pentru acordarea alocației de stat pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, scrie dejeanul.ro.
„Abandonul şcolar este una dintre problemele care afectează pe termen mediu şi lung societatea românească, efectele fiind dramatice. Potrivit art. 8, alin. 1 al HG 33/2012, „Familiile definite la art. 2 din lege, care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, beneficiază de alocaţie în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea notei la purtare sub 8″. Totodată, alineatul 2 al art. 8 din același act normativ prevede că ” La depunerea cererii de acordare a alocaţiei, reprezentantul familiei prezintă la dosar o adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ la care sunt înscrişi copiii, care să ateste că aceştia frecventează o formă de învăţământ organizată potrivit legii”.
Reglementarea potrivit căreia „diminuarea cu 20% a cuantumului alocaţiei se calculează pentru un număr de 10 absenţe nemotivate şi se menţine până la înregistrarea unui număr de 20 de absenţe nemotivate pentru care se aplică diminuarea cu 50%”, stipulată în art.8 alin.6, a avut un efect pozitiv, reflectându-se, după intrarea în vigoare a Legii, în scăderea ratei abandonului școlar la 17,4% în anul 2012 față de 18,4% în anul 2011. Cu toate acestea, procentul înregistrat în țara noastră depășește, în continuare, cu mult media europeană, de 12,8%. Cred că introducerea unei prevederi privind alocația de stat pentru copii, republicată, care să condiționeze și acordarea alocației de stat pentru copii de frecventarea formelor de învățământ obligatorii ar fi binevenită”, a scris deputatul Cornel Itu in interpelare.
Citeşte şi Parlamentarii au amânat majorarea alocaţiilor pentru copii