„Şirul de bâlbâieli şi de erori care au urmat incidentul aviatic de la Cluj nu poate rămâne fără consecinţe politice şi administrative. Este nepermis că doi oameni au murit pentru că nu au putut primi asistenţă medicală la timp. Faptul că o procedură de intervenţie nu a funcţionat într-o situaţie de urgenţă are menirea de a pune sub semnul întrebării întreg sistemul şi de a reclama asumarea responsabilităţilor individuale”, susţine Florentin Gust Băloşin, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, nu avem cum să nu ne punem întrebarea referitoarea la eficienţa cheltuirii banilor publici în sisteme de siguranţă şi de intervenţie care nu produc rezultate tocmai atunci când ar fi mai mare nevoie.
„Salut faptul că primul-ministru a avut o poziţie foarte fermă şi că a cerut investigarea de urgenţă a cauzelor evenimentelor din judeţul Cluj. În acelaşi timp, nu pot să nu remarc lipsa de comunicare, de coordonare şi, până la urmă, de intervenţie şi de competenţă a structurilor din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Apărării Naţionale. Dacă aceste instituţii nu pot face faţă unui incident în care au fost implicaţi şapte oameni, oare la ce ne-am putea aştepta în cazuri de o gravitate mult mai mare?”, scrie Florentin Gust Băloşin.
Acesta consideră, ca un gest de demnitate şi de responsabilitate politică, că măcar doi miniştri ar trebui să aibă curajul de a-şi asuma o demisie după evenimentele petrecute în judeţul Cluj.
„Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci primul-ministru ar trebui să facă uz de prerogativa revocării lor din funcţie. Faptele sunt de o asemenea gravitate încât semnalul demisiilor sau al demiterilor ar fi în măsură să zguduie un sistem altfel anchilozat şi nepregătit să răspundă realităţii din teren. Dacă responsabilitatea nu va fi asumată, atunci nu ne putem decât aştepta ca astfel de comportamente şi de drame să se repete în viitor. Nu este posibil ca, într-o situaţie atât de gravă, să nu existe o coordonare clară asigurată de instituţiile responsabile”, mai scrie Gust.
Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marţi dimineaţă, pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare, până la şedinţa de miercuri a Guvernului, despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în cazul operaţiunilor de luni, după producerea accidentului aviatic din judeţul Cluj
Toate aceste informaţii vor fi transmise prim-ministrului, pentru ca, în cursul şedinţei de guvern de miercuri, să fie analizată activitatea fiecărei instituţii implicate şi să fie luate măsurile care se impun, precizează Guvernul.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.