Vitali Milonov spune că forțele externe sunt în spatele tulburărilor din țară. Deputatul afirmă că statul Kazahstan este istoric cunoscut drept unul foarte pașnic, iar kazahii sunt oameni liniştiţi. În opinia sa, cineva a decis să „aranjeze” revoltele care zdruncină de patru zile această ţară.
Deputatul a mai subliniat că ideea Marelui Turan (un stat unic al tuturor popoarelor de limbă turcă, sub conducerea Ankarei, care s-ar întinde din Balcani până în Siberia) îi poate entuziasma pe unii, iar acesta poate fi un motiv de încercare a destabilizătii Kazahstanului.
Ura.ru mai scrie că pentru prima dată, presa locală a început să vorbească despre posibilitatea ca grupări teroriste să participe la proteste. Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost găsit cadavrul fără cap al unui ofițer de securitate. Ulterior, vicepreședintele Consiliului Federației din Federația Rusă, Konstantin Kosachev, a declarat că militanții din Afganistan acţionează în Kazahstan.
„În spatele protestelor și tulburărilor din Kazahstan nu se află civili obișnuiți, ci grupuri profesioniste de militanți islamiști” a afirmat şi orientalistul rus Evgheni Satanovski.
În Almatî, odată cu debutul nopţii, joi, împușcăturile au fost reluate şi se aud explozii, transmite postul de televiziune Mir-24. Potrivit martorilor oculari, în zona Pieței Republicii au loc confruntări. Armata le cere oamenilor prin difuzoare să părăsească străzile. În plus, toți locuitorii primesc mesaje SMS pe telefoane care le amintesc de restricție, a mai informat postul TV.
Anterior, președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a declarat că Kazahstanul va restabili rapid statul de drept în țară cu ajutorul țărilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).
Totuşi revoltele nu s-au extins şi spre actuala capitală a statului, Nur-Sultan, rămânând concentrate în sud, cu centrul la Almatî. „Am ajuns joi la Nur-Sultan. Fără internet, fără conexiune. Practic nu sunt soldați pe străzi, i-au văzut doar în aeroport. Acum este calm şi linişte la Nur-Sultan, localnicii spun că nu doresc niciun pogrom. Atitudinea lor este foarte prietenoasă”, a declarat Milonov pentru URA.RU.
Pe 2 ianuarie au început protestele în orașele din Kazahstan, din cauza creșterii prețurilor la benzină pentru mașini de la 60 la 120 tenge. Ulterior, au escaladat în revolte cu cereri pentru plecarea primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, din politică, pentru noi alegeri și dizolvarea parlamentului. Cele mai semnificative ciocniri au avut loc în fosta capitală a țării, Almatî.