Un deputat vrea ca toţi demnitarii să depună CAZIER MEDICAL. Motivul: să nu mai fenteze justiţia

Deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru, a depus, la Parlament, un proiect de lege prin care toţi demnitarii sunt obligaţi să-şi facă un cazier medical care să cuprindă toate datele medicale ce atestă starea lor de sănătate. Scopul cazierului ar fi împiedicarea folosirii documentelor medicale pentru obstrucţionarea justiţiei. Un alt proiect al lui Ciuhodaru are ca scop instituirea obligativităţii depunerii unui cazier profesional.
Romania TV
06 feb. 2013, 08:30
Un deputat vrea ca toţi demnitarii să depună CAZIER MEDICAL. Motivul: să nu mai fenteze justiţia

Ciuhodaru, medic urgentist de profesie, vrea ca, începând de la preşedinte, prim-ministru şi parlamentari până la magistraţi şi aleşi locali, toţi să-şi depună actele care atestă drumurile lor pe la medici sau farmacişti, de la electrocardiograme până la reţete pentru antidiareice, supozitoare sau antihelmintice.

„Cazierul medical cuprinde totalitatea datelor medicale obiectivate prin documente medicale care atestă starea de sănătate a persoanei”, se arată în articolul 2 al proiectului de lege al medicului.

Deputatul crede că sunt mult prea frecvente cazurile în care unele persoane invocă starea de sănătate pentru a amâna înfăţişarea la tribunal, pentru a scurta regimul de detenţie în cazul celor încarceraţi şi chiar pentru a amâna înlocuirea din funcţie deoarece bugetarii nu pot fi demişi dacă se află în concediu medical.

Nu aţi mai văzut cazuri în care oameni se îmbolnăvesc brusc când e să vină la tribunal sau directori de deconcentrate care se aşteaptă să fie schimbaţi?”, a declarat Ciuhodaru pentru ROMÂNIATV.NET.

Cazierul se depune la depunerea dosarului de candidatură sau de concurs pentru funcţiile alese sau scoase la concurs sau după 30 de zile de la preluarea funcţiei, în cazul celor numite. După ce se depun cele câteva zeci de mii de caziere medicale acestea vor fi secretizate, în conformitate cu normele ORNISS. Ulterior, vor putea fi consultate doar prin decizie judecătorească.

Ciuhodaru susţine că nu stocarea a zeci de mii de caziere este o problemă din moment ce pentru o simplă angajare sunt necesare o serie lungă de acte, iar unul în plus nu ar fi o povară prea mare asupra aparatului birocratic. „Când îţi asumi o anumită răspundere într-o funcţie importantă şi apar anumite suspiciuni este normal să existe un asemenea cazier. E o chestiune de transparenţă, dacă vreţi”, a spus Ciuhodaru.

Cei care vor analiza şi interpreta conţinutul reţetelor, colonoscopiilor, encefalogramelor etc. vor fi nimeni alţii decât procurorii anticorupţie. „Activitatea de evaluare a cazierului medical se efectuează de către DNA atât de pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, cât şi doi ani după încetarea mandatului”, stipulează articolul 6.

Dacă ochiul vigilent al procurorilor anticorupţie va sesiza că un demnitar este mai sănătos decât lasă să înţeleagă în faţa instanţei, DNA este obligat să ceară explicaţii de la respectivul demnitar. Acesta are dreptul să fie reprezentat în cursul acestei proceduri de către un avocat.

Dacă datele din cazier nu corespund realităţii, „bolnavul închipuit” riscă să fie acuzat de fals şi uz de fals. De asemenea, dacă nu este respectat termenul impus pentru depunerea cazierului medical, cel vinovat va fi sancţionat cu amendă de la 50 la 2.000 de lei.

De asemenea, Ciuhodariu a elaborat un proiect referitor la cazierul profesional.Scopul principal constă în evitarea salturilor profesionale şi ştiinţifice pe durata exercitării mandatului. Cazierul profesional va cuprinde o declaraţie educaţională şi profesională susţinută de diplome şi foi matricole care să confirme gradul de pregătire precum şi parcursul profesional”, se arată în expunerea de motive a proiectului

Obligaţiile şi sancţiunile sunt aceleaşi precum în cazul cazierului medical, însă cel profesional nu este secretizat. De studierea diplomelor şi foilor matricole se vor ocupa tot procurorii de la DNA.

În primul mandat de deputat, Ciuhodaru a dat fiori chefliilor din România printr-un proiect de lege care obliga pe cei ajunşi în stare avansată de ebrietate în secţiile de urgenţă ale spitalelor să plătească toate costurile îngrijirilor medicale. Colegii lui Ciuhodaru din Parlamentul trecut au socotit că măsura e prea draconică aşa că au respins-o, însă neobositul deputat continuă prigoana nemiloasă împotriva celor care beau peste fire. Astfel, Ciuhodaru vrea ca beţivii care sunt ridicaţi de pe stradă de către poliţişti să contribuie la plata lefii respectivilor oameni ai legii, să plătească benzina de la maşina cu girofar şi costul eventualelor analize medicale.

O altă idee a lui Ciuhodaru este să-i trimită pe medici în şcoli să le ţină lecţii despre avort şi despre folosirea prezervativului. Elevii vor fi ascultaţi şi vor primi note. Deputatul PPDD s-a gândit şi la măsuri de stimulare a natalităţii. Pornind de la dictonul popular potrivit căruia „dragostea trece prin burtă”, Ciuhodaru vrea să uşureze povara fiscală pentru cei care au mai mulţi copii astfel încât obida provocată de dările statului să nu intre şi în căminele cu o vastă progenitură.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul